Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30025
Назва: Дослідження шляхів організації випуску якісної продукції промисловим підприємством, на прикладі «ТОВ Ваврик і Компанія Лтд»
Інші назви: Research of the organization methods of quality products manufacturing by the industrial enterprise on the example "Vavrik and Company Ltd"
Автори: Цимбалюк, Христина Олегівна
Tsymbaliuk, Kh.O.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Цимбалюк Х.О. Дослідження шляхів організації випуску якісної продукції промисловим підприємством, на прикладі «ТОВ Ваврик і Компанія Лтд» : дипломна робота магістра за спеціальністю „073 — менеджмент“/ Х. О. Цимбалюк. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 147 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 3-січ-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Науковий керівник: Галущак, Михайло Петрович
Члени комітету: Стойко, Ігор Іванович
УДК: 658.14
Теми: 073
менеджмент
якість стандарт якості
система управління якістю
стандарт якості
quality
quality management system
quality standard
Кількість сторінок: 147
Короткий огляд (реферат): Об'єкт дослідження ‒ ТзОВ «Ваврик і Компанія Лтд». Метою роботи є дослідження шляхів організації випуску якісної продукції на ТзОВ «Ваврик і Компанія Лтд» та надання рекомендацій щодо вдосконалення даної ділянки роботи цього підприємства. Методи дослідження – економіко-математичні, економіко-статистичні, спостереження, порівняльного та SWOT-аналізу, експертних оцінок. Запропоновано низку заходів для удосконалення організації випуску якісної продукції на ТзОВ «Ваврик і Компанія» шляхом розвитку техніко-технологічної бази підприємства, впровадження системи якості ISO:22000 та використання сучасних інструментів управління якістю з метою зменшення кількості бракованої продукції.
The Object of Study ‒ "Vavrik and Company Ltd.". The Aim of the Work is to explore methods of quality products manufacturing by the "Vavrik and Company Ltd." and to provide with recommendations for improving this area of work at the enterprise. Research methods ‒ economic-mathematical, economic-statistical, observation, comparative and SWOT-analysis, expert assessments. Series of methods for the improvement of the manufacturing products quality at the "Vavrik and Company Ltd." have been proposed by taking advantage of both technical and technological base of the enterprise, application of the ISO:22000 quality system as well as use of the modern quality management tools to reduce the amount of defective products.
Зміст: Вступ…6 Розділ 1 Організаційні засади управління якістю продукції на підприємстві…9 1.1 Підвищення якості як спосіб зростання обсягів випуску й продажу продукції...9 1.2 Організація забезпечення якості…18 1.3 Системний підхід до управління якістю на підприємствах харчової промисловості…25 Висновки до першого розділу …37 Розділ 2 Дослідження організації забезпечення якості виробництва продукції на ТзОВ «Ваврик і Компанія»…39 2.1 Загальна характеристика показників діяльності товариства…39 2.2 Забезпечення якості виробничого процесу та техніко-технологічна база підприємства…50 2.3 Аналіз організації виробництва і реалізації продукції на ТзОВ «Ваврик і Компанія»...56 2.4. Оцінка якості продукції підприємства…62 Висновки до другого розділу …65 Розділ 3 Шляхи удосконалення організації випуску якісної продукції на ТзОВ «Ваврик і омпанія»…67 3.1 Удосконалення техніко-технологічної бази підприємства з метою підвищення якості продукції ...67 3.2 Впровадження системи якості ISO:22000 як гарантії якості продукції…82 3.3 Запровадження сучасних інструментів управління якістю з метою зменшення кількості бракованої продукції…88 Висновки до третього розділу …95 Розділ 4 Спеціальна частина…97 4.1 Аналіз розвитку кондитерської галузі в Україні…97 4.2 Нормативно–правова база регулювання діяльності кондитерської галузі в Україні…101 Розділ 5 Обґрунтування економічної ефективності…105 5.1 Економічна оцінка покращення якості технологічного процесу…105 5.2 Обґрунтування доцільності впровадження системи якості ISO:22000…108 5.3 Оцінка ефективності запровадження сучасних інструментів управління якістю...110 Розділ 6 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях…113 6.1 Завдання в галузі охорони праці…113 6.2. Загальний аналіз стану охорони праці у ТзОВ «Ваврик і Компанія»...116 6.3 Виявлення можливих небезпечних і шкідливих виробничих факторів на підприємстві…120 6.4 Аналіз пожежної безпеки…121 6.5 Застосування положень концепції захисту населення і територій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій при напрацюванні заходів захисту працівників, матеріальних цінностей суб’єкту господарювання та населення…123 6.6 Визначення та реалізація можливостей роботи об’єкта економіки в умовах радіоактивного, хімічного, бактеріологічного (біологічного) забруднення (зараження)…127 Розділ 7 Екологія…131 7.1 Вплив екологічності продукції на її конкурентоспроможність…131 7.2 Основні пріоритети екологічної модернізації виробництва…133 Висновки…136 Список використаних джерел…139
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30025
Власник авторського права: © Цимбалюк Христина Олегівна, 2019
Перелік літератури: 1. Акофф Р., Эмери Ф. О целеустремлённых системах = On Purposeful Systems. / Пер. с англ. под ред. И. А. Ушакова. — М.: Советское радио, 1974. — 272 с. 2. Адлер Ю.П. Методологія АВС – АВВ – АВМ: [Електронний ресурс]. – Режим доступу до сайту : http://quality.eup.ru/ ECONOM/abc-abb-abm.htm. 3. Аксьонова Л. Вимірювання процесів системи управління якістю з використанням методики "Шість сигм" / Л. Аксьонова // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2015. – № 6. – С. 51-54 4. Аристов О. В. Управление качеством [Text] : / О.В. Аристов– М.: ИНФРА-М, 2003. – 211 с. 5. Астахов А. Система управління якістю - інструмент удосконалення загальної системи управління організацією (підприємством) / А. Астахов, Л. Хриплива // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2014. – № 4. – С. 60-64. 6. Багаутдинова Н.К. Формирование системы менеджмента качества / Н.К. Багаутдинова // Проблемы теории и практики управления. – 2006. – №1. – С. 17 – 21. 7. Батутіна, А.П. Експертиза товарів [Text]: навчальний посібник / А.П. Батутіна, І.В. Ємченко. - К. : ЦУЛ, 2003. - 278 с. - ISBN 5-8238-0790-2. 8. Башинский А.В. Внедренная система менеджмента качества –залог успешного бизнеса [Электронный ресурс] / А.В. Башинский, Н.Н. Андриенко, В.Н. Усанов // Подъемные сооружения, специальная техника. –2016. – № 11.– С. 25-27. – Режим доступу: http://sevntu.com.ua/cgibin/irbis64r_72/cgiirbis_64. 9. Бесовский Л.Е., Протасьев В.Б. Управление качеством [Text] : учебник / Л.Е. Бесовский, В.Б. Протасьев – М. : ИНФРА – М, 2001. – 212 с.10. Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання [Текст]: (ГОСТ 7.1–2003, IDT): ДСТУ ГОСТ 7.1:2006. – Чинний з 2007– 07–01. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – ІІІ, ІІІ, 47 с. ; 29 см. – (Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи) (Національний стандарт України). 11. Борисевич Є.Г. Основи менеджменту якості: навч. посіб. / Борисевич Є.Г. – Одеса: ОНАЗ, 2003. – 87 с. 92 12. Борисевич Є.Г. Управління якістю інфокомунікаційних послуг: навч. посіб. / [Борисевич Є.Г., Буряк В.Г., Стрельчук Є.М., Станкевич І.В.]. – Одеса. ОНАЗ ім. О.С. Попова, 2010 – 271 с. 13. Брагин Ю.В., Корольков В.Ф. Путь QFD. Проектирование и производство продукции исходя из ожиданий потребителей. - Ярославль: Негосударственное некоммерческое образовательное учреждение «Центр качества», 2003. — 240 с. 14. Вакуленко А.В. Управління якістю: навч.-метод, посіб. для самост. вивч. дисц. / А.В. Вакуленко. – К. : КНЕУ, 2004. – 167 с. 15. Векслер Е.М. Менеджмент якості: навч. посіб. / Е.М. Векслер, В.М. Рифа, Л.Ф. Василевич. – К. : Професіонал, 2008. – 320 с. 16. Вiткiн Л. Системи управлiння якiстю та системи екологiчного управлiння: впровадження у свiтi та Українi / Л. Вiткiн // Стандартизацiя. Сертифiкацiя. Якiсть. − 2006. − N6. − С.43–52. \ 17. Гегель Г. Наука логики. – М.: АСТ, 2016. – 912 с. 18. Гиссин В.И. Управление качеством. [2-е изд.] / Гиссин В.И. – М.: ИКЦ «МарТ», 2003. – 400 с. 19. Гур`янов А.Б. Системний підхід до стратегічного управління підприємством/ А.Б. Гур`янов, О.А Гришко // Економіка підприємства. Вісник економіки транспорту і промисловості № 34, 2011. С. 274 – 277 20. Гуткевич С.О. Ефективність функціонування системи менеджменту якості на підприємстві з позицій попроцесного підходу / С.О. Гуткевич, О.В. Кравченко // Актуальні проблеми економіки. – 2015. – № 3. –С. 75-84 21. Дж. де С. Коутиньо. Управление разработками перспективных систем; пер. с англ. / пер. В.И. Кондратенко, Ю.А. Савослицкий; под ред. О.Л. Смирнова / Коутиньо Дж. де С. – М.: Машиностроение, 1982. – 448 с. 22. Драбаніч А.В. Аналіз методів оцінювання витрат системи управління якості промислового підприємства / А.В. Драбаніч // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2016. – № 4. – С. 55-59. 23. Дружникова Е.П., Ткаченко Г.II. Этапы эволюции систем управления качеством технических объектов (зарубежный и отечественный опит // Актуальные проблемы экономики в условиях реформирования современного общества: Материалы ІV международной научн.-практ. конф. – Белгород, 2015. – С. 175-179. 24. Друзюк В. Система управління якістю - інвестиція в майбутнє / В. Друзюк, О. Федак // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2014. – № 1. – С. 51-54. 25. Єфімова О. Системний підхід — основа управління діяльністю підприємств/ О.Єфімова//Персонал №2 – 2007. С. 67–72 26. Закон України Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів вiд 23.12.1997 № 771/97-ВР // Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1998, № 19, ст. 98. 27. Закон України Про стандартизацію” від 05.06.2014 р. № 1315-VII // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2014, № 31, ст.1058. 28. Закон України Про технічні регламенти та оцінку відповідності від 15.01.2015 № 124-VIII // Відомості Верховної Ради (ВВР), 2015, № 14, ст.96. 29. Захист прав споживачів. Нормативно-правове регулювання. Зразки документів. – К.: КТН, 2007. – С. 260. 30. Захист прав споживачів: Соціально-правовий аспект /За заг. ред. Л. В. Ніколаєвої. – К., КНТЕУ 2002. – 312 с. 31. Захожай В.П. Управління якістю. –К.: Мауп, 2011. – 936 с. 32. Зрезарцев М.П. Стандартизація, сертифікація та якість продукції [Текст] // Товарознавство сировини та матерiалiв: навч. посiбник / М.П. Зрезарцев, В.М. Зрезарцев, В.П. Паранiч. − К.: Центр навчальної літератури, 2008. – С.30–38. 33. Кантере В.А. Система безопасности продуктов питания на основе принципов НАССР / В.А. Кантере, В.А. Матисон. – М.: МГУПП, 2004. – 461с. 34. Качалов В., Субетто А. Подготовка специалистов по управлению качеством: намерения высшей школы и потребности рынка / В. Качалов, А. Субетто // Стандарты и качество. – 2003. – № 6. – с. 67–71. 35. Кондратенко О.В. Продуктовий аспект управління конкурентоспроможністю машинобудівних підприємств [Текст] / О. В. Кондратенко // Актуальні проблеми економіки. - 2009. - № 9. - С. 121- 126. 36. Кошман, К. Становлення та розвиток стандартизації в Україні [Текст] / К. Кошман // Підприємництво, господарство і право. - 2002. - N 11. - C. 38-41. 37. Кустовська О.В. Методологія системного підходу та наукових досліджень: Курс Лекцій. - Тернопіль: Економічна думка, 2005. – 357 с. 38. Лойко Д. П. Управління якістю: навч. посіб. 2-е вид. / Д.П. Лойко, О.В. Вотченікова, О.П. Удовіченко, М.А. Котляр. – Л.: Магнолія 2006, 2010. –336 с. 39. Мазур И.И. Управление качеством: [учеб. пособ. для студ. вузов, обучающихся по специальности «Управление качеством», 7-е изд., стер.] / И.И. Мазур, В.Д. Шапиро. – М.: Изд-во «Омега-Л», 2010. – 400 с.: ил., табл. – (Высшая школа менеджмента). 40. Міжнародна стандартизація та сертифікація систем якості: Довідник / Ю.І. Койфман, О.В. Герус, Т.М. Кисельова та ін. – Львів-Київ, Видання ТК-93: "Управління якістю і забезпечення якості", 1995 – 260 с. 41. Мильнер Б.З. Теория организации: учебник / Б.З. Мильнер. – М.: Инфра – М., 2003. – 558 с. 42. Мыльник В.В. Исследование систем управления / В.В. Мыльник, Б.П. Титаренко, В.А. Волоченко. – М.: Академический проспект, 2003 – 315 с. 43. Нугаєв М.А. Базовая модель качества социального потенциала региона. - Казань: Казан.гос.энерг.ун-т, 2009. – 523 с. 44. Окрепилов В.В. Управление качеством: учебник для вузов. [2-е изд., доп. и перераб.] / В.В. Окрепилов– М.: ОАО «Изд-во «Экономика»,1998. – 639 с. 45. Окрепилов В.В. Управление качеством: учебник для вузов. [3-е изд., пер. и доп.] / В.В. Окрепилов– СПб.: ОАО «Изд-во «Наука», 2000. – 912с. 46. Ольдерогге Н. Менеджмент четвертого поколения: современная концепция менеджмента / Н. Ольдерогге // Менеджмент. – 2008. – №11–12. – С. 62–65. 47. Орлов П.А. Менеджмент качества и сертификация продукции: учеб. пособие: пер. с англ. / П.А. Орлов. − Х.: ВД "IНЖЕК", 2004. − 304 с. 48. Остапчук О.Є. Системний підхід до управління та прийняття управлінських рішень/О.Є. Остапчук//[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://conftiapv.at.ua/publ/konferenciji_2011/section_5/sistemnij_pidkhid_do_upravlinnja_ta_prijnjattja_upravlinskikh_rishen/11-1-0-787 49. Плотников М. TQM 14 базових положений менеджмента на основе качества [Електронний ресурс] / М. Плотников // Менеджмент і менеджер. –2014. – № 11-12. – С. 66-68. – Режим доступу: http://toplutsk.com/articlesarticle_340.html 50. Пономарев С.В. Управление качеством продукции. Введение в системы менеджмента качества: учеб. пособ. / С.В. Пономарев, С.В. Мищенко, В.Я. Белобрагин. – М.: РИА «Стандарты и качество», 2004 г. – 248с. 51. Про внесення змін до деяких законів України щодо створення систем управління якістю, систем екологічного управління та інших систем управління [Електронний ресурс]: Закон України від 15.01.2009 р. №882-VI / ВР. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/882- 17 52. Про затвердження Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг) [Електронний ресурс] : Розпорядження від 17 серпня 2002 року № 447-р / КМУ. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/447-2002-%D1%80 53. Про затвердження Плану заходів Міністерства промислової політики щодо запобігання негативним явищам, що позначаються на роботі підприємств промислового комплексу внаслідок впливу кризи, яка виникла на світових фінансових ринках [Електронний режим]: Рішення від 21 жовтня 2008 року № 10/1 / Міністерство промислової політики України. – Режим доступу: http://zakon.nau.ua/doc/?uid=1153.292.0 54. Про затвердження плану заходів на 2008 рік щодо реалізації Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2015 року [Електронний ресурс]: Розпорядження від 19.09.2007 р. № 745-р / КМУ. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/745-2007- %D1%80 176 55. Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції державної політики у сфері управління якістю продукції (товарів, робіт, послуг) [Електронний ресурс]: Розпорядження від 31 березня 2004 року № 200-р (втрата чинності від 19.06.2013) / КМУ. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/200-2004-%D1%80 56. Про захист прав споживачів [Електронний ресурс]: Закон від 12.05.1991 № 1023-XII / ВР УРСР. – Режим доступу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1023-12 57. Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції [Електронний ресурс]: Указ від 23 лютого 2001 року № 113/2001 / Президент України. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/113/2001 58. Про метрологію та метрологічну діяльність [Електронний ресурс]: Закон України від 11.02.1998 № 113/98-ВР / ВР. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/113/98-%D0%B2%D1%80 59. Про підтримку проведення Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) – «100 кращих товарів України» [Електронний ресурс]: Розпорядження від 14 жовтня 2004 року № 251/2004-рп / Президент України. – Режим доступу : http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/251/2004-%D1%80%D0%BF 60. Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності [Електронний ресурс]: Закон України від 01.12.2005 № 3164-IV / ВР. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3164-15 61. Радченко А.И. Основы государственного и муниципального управления: системный подход: учебник /А.И. Радченко. – Р.-на Д.: Март, 2007. –620 с. 62. Рамперсад Хьюберт К. Общее управление качеством. Личностные и организационные изменения / Х.К. Рамперсад; пер. с англ. Е. Пестерева. – М.: Олимп – Бизнес, 2005. – VIII, 246 с.: рис., табл. 63. Садовский В.Н. Основания общей теории систем [Текст] / В.Н. Садовский. – М. : Наука, 1974. – 278 с. 64. Саннiкова С.Ф. Комплексне впровадження систем управлiння якiстю та екологiчного менеджменту з метою пiдвищення конкурентоспроможностi продукцiї [Текст] / С.Ф Саннiкова, М.В. Iванова // Держава та регiони. − 2009.− N4. − С.171–174. 65. Сирохман I.В. Якість та безпечність харчування населення [Текст] // Товарознавство харчових продуктiв функцiонального призначення: навч. посiбник / I.В. Сирохман, В.М. Завгородня. − К.: Центр навчальної лiтератури , 2009. – C. 17–23. 66. Системи управління якістю. Вимоги: (ISO 9001:2008, IDT): ДСТУ ISO 9001: 2009. – [На заміну ДСТУ ISO 9001:2001; чинний від 2009–09–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 33 с. – (Національний стандарт України). 67. Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів (ISO 9000: 2005, IDT): ДСТУ ISO 9000:2007. – [На заміну ДСТУ ISO 9000:2001; чинний від 2008–01–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2008. – 34 с. – (Національний стандарт України). 68. Системи управління якістю. ДСТУ ISO 9001:2015 (ISO 9001:2015, IDT) Національний стандарт України [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://metrology.com.ua/ntd/skachat-iso-iec-ohsas/iso/dstu-iso-9001-2015/ 69. Станфорд Л. Системный анализ для решения деловых и промышленных проблем / Л. Станфорд, С. Оптнер //Перев. с анг. С.П. Никанорова, 1967. – 213 с. 70. Тарасюк Г.М. Необхідність удосконалення продуктових стандартів, норм та нормативів при плануванні розвитку підприємств харчової промисловості / Г.М. Тарасюк // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький, 2008. – №4. Том 1 (114). – С. 125 – 127. 71. Тихвинский В.О. Управление и качество услуг в сети GPRS / UMTC / В.О. Тихвинский, С.В. Терентьев. – М.: Эко-Тренд, 2007. – 400 с. 72. Фатхутдинов Р.А. Управление конкурентоспособностью организации: учебник / Р.А. Фатхутдинов. – М.: Изд-во Эксмо, 2005. – 544 с. 73. Хомяков В.І. Менеджмент підприємства: Навч. посібн. 2-ге вид., перероб. і доп. – Київ: Кондор, 2005. – 434 с. 74. Чернышев С.Л. Моделирование экономических систем и прогнозирование их развития / С.Л. Чернышев. – М.: МГТУ им. Баумана, 2003. – 231 с. 75. Шаповал М.І. Менеджмент якості: підруч., 3-тє вид., випр. і доп. / M.I. Шаповал. – К. : Знання, КОО, 2007. – 471 с. 76. Шаповал М.І. Основи стандартизації, управління якістю і сертифікації: Підручник. – 2-е вид. – К.: Українсько-фінансовий інститут менеджменту і бізнесу, 1998. – 152 с. 77. Шевчук Д.А. Управление качеством: [учебник] / Шевчук Д.А. – М.: Гросс Медиа: РОСБУХ, 2008. – 80 с. 78. Шершньова З.Є. Стратегічне управління [Text] : навчально-методичний посібник / З.Є. Шершньова, С.В. Оборська, Ю.М. Ратушний ; КНЕУ. - К. : КНЕУ, 2001. - 232 с. 79. Шинкаренко В. Процес мотивації якості на підприємстві [Текст] / В. Шинкаренко, О. Криворучко // Україна: аспекти праці. - 2006. – № 1. - C. 36-42. 80. Bertalanfy L. von. General system theory. Foundations, development applications. – N.Y.: Braziller, 1969. – 483 p. 81. Gosling W. The design of engineering systems / W. Gosling. – London: Heywood, 1962. 82. Hall A.D. A methodology for systems engineering / A.D. Hall. –Princeton. 1962. – 346 p.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:073 — менеджмент

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyp_Tsymbalyuk.pdfдипломна робота4,07 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref_Tsymbalyuk.pdfавтореферат430,93 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора