Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/23617
Назва: Розробка та дослідження автоматизованої системи керування процесом вирощування чистих дріжджових культур
Автори: Волощук, Тарас Михайлович
Бібліографічний опис: VІ Міжнародній науково-технічній конференції молодих учених та студентів «Актуальні задачі сучасних технологій», Тернопіль, ТНТУ, 16 – 17 листопада 2017 р.
Дата публікації: 18-лют-2018
Дата подання: 18-лют-2018
Дата внесення: 17-лют-2018
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ТНТУ ім.І.Пулюя
Науковий керівник: Курко, Андрій Михайлович
УДК: 664.65
Теми: технологія, система, пиво, алгоритм, давач
Короткий огляд (реферат): Завданням на дипломний проект було проектування системи автоматизації процесу вирощування чистих дріжджових культур на базі ВАТ «Луцький пивзавод». Було проведено аналіз технологічного процесу вказаного об'єкту, розроблено функціональну схему автоматизації системи автоматичного контролю та регулювання основних технологічних параметрів, захисту та сигналізації. Для реалізації вказаних задач були розроблені необхідні креслення та розрахунки, зокрема вдосконалення приладу для вимірювання рівня. Була побудована та досліджена модель системи регулювання температури в пропагаторі. Були передбачені вимоги охорони праці та навколишнього середовища. За розрахунками техніко-економічної ефективності, впровадження розробленої системи автоматизації на ВАТ «Луцький пивзавод» не потребує значних матеріальних затрат. Завдяки цьому термін окупності даних систем є невеликим, тому застосування виконаних розробок є доцільним та ефективним в умовах даного виробництва.
Зміст: ЗМІСТ Вступ 7 1. Огляд літератури 9 1.1. Аналіз відомих технічних рішень з питань автоматизації і технологічного процесу, що лежить в основі завдання на проектування 9 1.2. Будова дріжджової культури 14 2. Технологічна частина 23 2.1. Метаболізм дріжджової клітини 23 2.2. Способи культивування дріжджів 28 2.3. Аглютинація дріжджових клітин 31 2.4. Раси пивних дріжджів 32 2.5. Механізм спиртового бродіння 34 3. Конструкторська частина 38 3.1. Аналіз технологічного процесу як об'єкту керування 38 3.2. Параметри технологічного процесу 40 3.3. Вимоги до системи автоматизації 45 3.4. Обгрунтування вибору технічних засобів автоматизації 47 3.5. Загальна характеристика та складові частини мікроконтролера SIMATIC S313C 48 3.6. Підключення контролера 51 3.7. Програмування контролера 52 3.8. Опис принципових схем автоматизації 54 3.9. Обґрунтування вибору щитів, пультів і монтажу засобів автоматизації 54 4. Науково-дослідна частина 58 4.1. Розрахунок та моделювання системи автоматичного регулювання температури в пропагаторі зміною витрати гріючої пари 58 4.2. Опис принципу дії рівнеміра 63 5. Спеціальна частина 66 5.1. Використання засобів САПР при виконанні проекту 66 5.2. Розробка друкарських плат з використанням пакету прикладних програм PCAD 69 5.3. Використання пакету прикладних програм MathCAD для проведення проектних розрахунків 74 6. Обгрунтування економчіної ефективності 76 6.1. Розрахунок капітальних витрат на автоматизацію 76 6.2. Розрахунок впливу автоматизації на техніко-економічні показники 81 6.3. Розрахунок чисельності основних робітників бригади 81 6.4. Розрахунок річного фонду заробітної плати основних робітників 84 6.5. Розрахунок експлуатаційних витрат на автоматизацію 86 6.6. Розрахунок річного економічного ефекту і терміну окупності 87 7. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях 89 7.1. Вимоги техніки безпеки при виробництві пива 87 7.2. Підвищення стійкості роботи об’єктів господарської діяльності в умовах дії електромагнітного імпульсу ядерних вибухів 100 7.3. Методи захисту від дії ЕМІ 104 7.4. Розрахунок ефективності захисту апаратури системи керування об'єкту від впливу ЕМІ висотного ядерного вибуху 106 8. Екологія 110 8.1. Загальні положення 110 8.2. Законодавчі аспекти 111 8.3. Аналіз викидів у виробництві, їх шкідливості 114 8.4. Методи очищення стічних вод 115 Висновки 119 Перелік посилань 120
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/23617
Перелік літератури: 1. Чистяков B.C. Краткий справочник по техническим измерениям. - М.: Энергоиздат, 1990. - 320 с. 2. Наладка средств измерений и систем технологического контроля: Справочное пособие/ А.С. Клюев, Д.М. Пин и др. Под ред. А.С. Клюева. - М.: Энергоатомиздат, 1990. - 400 с. 3. Автоматизация технологических процессов пищевых производств. Под ред. Е.Б. Карпина. - М.: Агропромиздат, 1985. - 536 с. 4. Анисимов Н.В. и др. Математическое моделирование и оптимизация ректификационных установок.- М.:Химия, 1975. - 216 с. 5. Дудников Е.Г. и др. Построение математических моделей химико-технологических объектов. - Л.: Химия, 1970. - 312 с. 6. Прангишвили И.В. Микропроцессоры и локальные сети микро-ЭВМ в распределенных системах управления. - М.: Энергоатомиздат, 1985. -272 с. 7. Клюев А.С, Глазов Б.В., Дубровский А.Х. Проектирование систем автоматизации технологических процессов: Справочное пособие, 1980.- 512с. 8. Домарецький В. Технологія солоду та пива 9. СНіП II - 4 79. Будівельні норми і правила. Норми проектування. Природне і штучне освітлення (із змінами). Москва. Енергоатомвидав. - 1991р. 10. Посібник по розрахунку і проектуванню природного, штучного і сумісного освітлення (до СНіП II - 4 - 79).Москва. 1985р. 11. Г.М.Кноррінг. Світлотехнічні розрахунки в установках штучного освітлення. 1973р. Енергія. 12. Довідникова книга для проектування електричного освітлення. Під ред. Г.М.Кноррінга. 1976р. Енергія. 13. Щити і пульти систем автоматизації технологічних процесів. Особливості примінення. Посібник до ОСТ 36.13 - 90 РМЗ - 82 - 90. 14. ОСТ 36.13. - 90 . Щити і пульти систем автоматизації технологічних процесів.
Тип вмісту: Thesis Abstract
Розташовується у зібраннях:151 — автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
автореферат(Волощук).doc77,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора