Link lub cytat. http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/5157

Tytuł: Пріоритетне значення продовольчої безпеки у процесі формування системи національної безпеки країни
Inne tytuły: Priority significance of food security in the formation process of national state security system
Authors: Senyshyn, Oksana
Cytat: Сенишин О. С. Пріоритетне значення продовольчої безпеки у процесі формування системи національної безпеки країни / Оксана Сенишин // Галицький економічний вісник — Тернопіль : ТНТУ, 2014. — Том 44. — № 1. — С. 54-62. — (Економіка та управління національним господарством).
Senyshyn O. Priority significance of food security in the formation process of national state security system / Oksana Senyshyn // Galician economic bulletin — Ternopil : TNTU, 2014. — Volume 44. — No 1. — P. 54-62.
Data wydania: 20-mar-2014
Date of entry: 5-gru-2014
Wydawca: Тернопiльський національний технiчний унiверситет iменi Iвана Пулюя
Place edycja: Тернопіль
UDC: 338.439
Słowa kluczowe: продовольчий комплекс
продовольство
економічна безпека
забезпеченість населення
продовольча безпека
фактичні та раціональні норми споживання
індикатори продовольчої безпеки
food complex
food
economic security
public security
food security
actual and rational consumption rates
indicators of food security
Abstract: Присвячена обґрунтуванню й розробленню теоретико-методологічних і методичних основ продовольчої безпеки держави. Розглянуто три аспекти трактування поняття «продовольча безпека» та запропоновано власне визначення цього терміна. Здійснено аналіз результатів самооцінки домогосподарствами доступності окремих товарів та послуг, установлено, що 8,5% українських домогосподарств відчували позбавлення у сфері харчування. При розрахунку індикаторів достатності споживання основних продовольчих продуктів населенням України, тобто визначено співвідношення між фактичним споживанням і раціональними нормами споживання. Встановлено, що фактичні рівні споживання населенням країни із більшості видів продовольства перебували нижче рекомендованих показників.
This article is devoted to the reasoning and development of theoretical and methodological foundations and methodical basis of food security. The author considers three aspects of the interpretation of the concept of «food security» and offers his own definition of the term. The analysis of the results of self-esteem households’ availability of certain goods and services found that 8.5% of Ukrainian households experienced food deprivation in the area. When calculating the indicator adequacy of major food products consumption of Ukraine’s population, that is evaluating the ratio between actual consumption and rational norms of consumption it is determined that the actual level of consumption of the country with most types of food was below the recommended targets. Recommended priority areas of food complex in the context of food security of Ukraine are as follows: to ensure the effectiveness of the internal market and price regulation; promote the efficiency and competitiveness of agricultural production; protect the interests of domestic producers in foreign markets; provide direction from the sale of agricultural development in the agricultural food complex economy; activate the investment in agriculture focusing on renewal of logistics enterprises and the introduction of modern agricultural production on the basis of innovation; improve the infrastructure of agriculture; implement land reform; improve food quality; international standards are to ensure standardized production of agricultural products and the domestic market with high-quality food, protection of land and improve soil fertility etc.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/5157
Właściciel praw autorskich: © „Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету“
Typ zawartości: Article
Występuje w kolekcjach:Галицький економічний вісник, 2014, № 1 (44)



Pozycje DSpace są chronione prawami autorskimi