Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/19398
Назва: Розробка інформаційної системи для автоматизованого формування бази знань при створенні експертних систем
Автори: Кіліштоф, Микола Анатолійович
Бібліографічний опис: Кіліштоф Микола Анатолійович Розробка інформаційної системи для автоматизованого формування бази знань при створенні експертних систем дипломна робота магістра за спеціальністю „8.05010101 — інформаційні управляючі системи та технології (за галузями)“/ Кіліштоф М.А,, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. — Тернопіль: ТНТУ, РІК. — 2017 с.
Дата публікації: 22-лют-2017
Дата подання: 22-лют-2017
Дата внесення: 27-лют-2017
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Михайлишин, Михайло Стахович
Теми: інформаційні управляючі системи та технології (за галузями)
Кількість сторінок: 106
Короткий огляд (реферат): Метою роботи є проектування комп’ютерної системи, яка забезпечує автоматизацію формування бази знань при створені експертної системи. Методи досліджень базуються на використанні INTERNET- технологій, теорії штучного інтелекту і технологій проектування експертних систем. Результатами роботи є побудова автоматизованої системи формування бази знань будь-яких предметних областей реалізації в середовищі мови HTML. Можливими напрямками подальших досліджень є продовження робіт по удосконаленню способів збору знань експертів та їх автоматизованої обробки з метою швидкого формування бази знань. Розроблена комп’ютерна система комп’ютерна система автоматизованого формування бази знань може бути використана при проектуванні інтелектуальних систем в різних галузях народного господарства.
Опис: Пропонується підхід процедури накопичення знань експертів, котрий базується на інтенсивному використанні сучасних інформаційних технологій. У роботі було розглянуто застосування сучасних інформаційних технологій у задачах зв’язку з експертами, застосування яких полегшує обмін інформацією між інженером-когнітологом і експертом. Розроблена система організації зв’язку з експертами, яка автоматизовано збирає експертну інформацію і накопичує її для подальшої обробки. Детально розглянуті способи зв’язку з експертами. В залежності від віддаленості окремого експерта і наявності у нього засобів зв’язку передбачається можливість обміну питаннями та відповідями різними способами зв’язку. Запропоновані оригінальні способи візуалізації питань враховують специфіку організації зв’язку з експертами, що поліпшує обмін інформації між системою організації зв’язку з експертами і самими експертами. Проведені дослідження показали, що використання зв’язку в режимі OnLine і за допомогою електронної пошти є найефективнішим. На підставі проведених досліджень можна зробити висновок, що запропонований спосіб збору експертних знань можна ефективно використовувати при автоматизованому формуванні бази знань для експертних систем.
Зміст: У вступі проведено огляд сучасного стану розвитку експертних систем. У першому розділі розглянуто різноманітні інформаційні технології для розробки системи автоматизованого збору експертних знань. У другому розділі розглянуті різноманітні засоби зв’язку, серед яких можна можна виділити зв’язок в режимі OnLine і зв’язок за допомогою електронної пошти. У третьому розділі розглянутий один з підходів побудови комп’ютерної системи збору експертної інформації, а також описана структура одного з можливих підходів проектування програми організації зв’язку з експертами – одного з основного елемента системи. У четвертому розділі розглянуто різноманітні варіанти реалізації модуля зв’язку, які забезпечують максимально можливі можливості зв’язку з експертом. В розділі “Спеціальна частина” описано базовий протокол мережі гіпертекстових ресурсів Веб – протокол HTTP. В розділі “Обґрунтування економічної ефективності” проведено економічні розрахунки, спрямовані на визначення економічної ефективності від розробки інформаційної системи для автоматизованого формування бази знань при створенні експертних систем, а також прийнято рішення щодо подальшого розвитку і впровадження даної розробки. Розраховане значення економічної ефективності становить 0,559, що є високим значенням. Так само нормальним є термін окупності. Для даного дослідження він становить 1.78 року. В розділі “Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях” розглянуто перелік небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Описано планування заходів цивільного захисту на об’єктах у випадках надзвичайної ситуації. В розділі “Екологія” описано класифікацію показників екологічності виробництва та методологію моделювання екологічних проблем. У загальних висновках щодо дипломної роботи описано прийняті в проекті технічні рішення і організаційно-технічні заходи, які забезпечують виконання завдання; оригінальні технічні рішення, прийняті автором в процесі роботи; технічні рішення роботи, які можуть бути впроваджені; техніко-економічні показники та їх порівняння з базовими.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/19398
Власник авторського права: Кіліштоф Микола Анатолійович
Тип вмісту: Thesis
Розташовується у зібраннях:8.05010101 — інформаційні управляючі системи та технології (за галузями)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
avtoreferat-Kilishtof.docМагістерська дипломна робота на тему"РОЗРОБКА ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ АВТОМАТИЗОВАНОГО ФОРМУВАННЯ БАЗИ ЗНАНЬ ПРИ СТВОРЕННІ ЕКСПЕРТНИХ СИСТЕМ"64,5 kBMicrosoft WordПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора