Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/44513
Назва: Використання цифрових технологій у підприємництві: сучасний погляд та правова база
Автори: Левицький, Віталій Орестович
Радинський, Сергій Віталійович
Крупка, Андрій Ярославович
Бібліографічний опис: Левицький В., Радинський С., Крупка А. Використання цифрових технологій у підприємництві: сучасний погляд та правова база. Актуальні питання у сучасній науці. 2024. № 2(20). С. 73-87.
Дата публікації: лют-2024
Дата внесення: 17-лют-2024
Країна (код): UA
УДК: 338.45
Теми: цифрові технології
цифрова економіка
цифрова трансформація
інформаційно-комунікаційні технології
цифровізація права
цифрові правовідносини
інформаційне право
трансформація підприємництва
об’єкти цифрової технології
суб’єкти цифрової технології
цифрове законодавство
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано проблему використання цифрових технологій у підприємництві, висвітлено питання державного планування у «цифровій економіці» та зміни у розвитку суспільства, досліджено сучасні правові виклики, що виникають у цих сферах. Звернуто увагу на загальний рівень поняття «цифровізація» та встановлено, що воно концептуально не розходиться із загальними явищами інформатизації та розбудови інформаційного суспільства. Окреслено відповідну проблемну сферу щодо співвідношення правової бази цифрових технологій у підприємництві та інформаційного права. У статті розглянуто підвалини цифрової трансформації підприємництва, проаналізовано та узагальнено основні наукові погляди щодо трактування поняття «цифрова економіка», досліджено сучасні проблеми розвитку цифрових технологій в Україні. Прораховано основні етапи трансформації підприємництва в умовах цифровізації економіки. У дослідження вказано на необхідності трансформації економіки від традиційного до цифрового формату в умовах глобальної інформатизації. Визначено, що передові цифрові технології проникають в усі галузі господарського життя суспільства, впливаючи таким чином на сутність економіки та формуючи у ній структурні зміни. Встановлено, що використання цифрових технологій у підприємництві слугує інструментом економічного зростання та призводить до підвищення рівня життя. Проаналізовано сучасні тенденції інформатизації в Україні, вказано перепони у розвитку цифрових технологій та надано пропозиції для їх ліквідації. Зазначено, що для досягнення мети цифровізації пріоритетних галузей економіки, необхідно запровадити комплексну автоматизовану систему управління та обробки даних, що призведе до утворення цілісної інформаційної інфраструктури. Зроблено висновки, що важливу роль в розвитку цифрової економіки відіграє держава. Стаття присвячена визначенню поняття цифрової трансформації як державного правового процесу. Досліджено правові аспекти процесу цифрової трансформації підприємництва, визначено коло та види законопроектів, що забезпечать цифрову трансформацію в Україні. Зауважено, що в українських реаліях ініціатором процесів цифровізації виступає держава, тому оптимальним режимом здійснення цифрової трансформації виступить державно-приватне партнерство, а предметом цифрової трансформації стане широкий спектр суспільних відносин, де можливе застосування цифрових інформаційних технологій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/44513
Перелік літератури: 1. Доронін І. М. Цифровий розвиток та національна безпека у контексті правових проблем. Інформація і право. 2019. № 1(28). С. 29–36.
2. Фролова Л. В., Бойко І. М. Трансформація підприємництва в умовах цифрової економіки. Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2021. № 2(54). С. 47–56. URL: https://economics.net.ua/files/archive/2021/Nо2/47.pdf. (дата звернення 19.11.2023).
3. Рагуліна Н. В. Оcобливості та тенденції розвитку цифрової економіки в Україні. Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка». 2020. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2020/107.pdf. (дата звернення 18.01.2024).
4. Марченко В. Б. Поняття та правове забезпечення цифрової трансформації в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. 2019. № 6. С. 279–282. URL: http://www.lsej.org.ua/6_2019/68.pdf. (дата звернення 16.12.2023).
5. Мілаш В.С. Цифровізація господарських відносин: теоретико-правові засади. Цифровізація сучасних бізнес-процесів як вектор нової економічної політики. Збірник наукових праць. За заг. ред. О.В. Шаповалової. Сєвєродонецьк: СНУ ім. В. Даля, 2019. С. 23–24.
6. Сахно А. А. Підприємництво у цифровій економіці. Цифрові трансформації бізнесу: економіка та консалтинг: матеріали регіон. наук.-практ. конф. молодих учених, 24 листопада 2021 р. Нац. юрид. ун-т ім. Я. Мудрого. Харків: Право, 2021. С. 24–26.
7. Безпаленко О. В. Цифровізація підприємницької діяльності. Дiджиталiзацiя бiзнесу: сьогодення i майбутнє. Збірник матеріалів круглого столу, 28 січня 2021 р. Київ: «Хай-Тек Прес», 2021. С. 11–15.
9. Браташ А. В., Соболєва Г. Г. Конкурентоспроможність у цифровій економіці. Розвиток суб’єктів економічної діяльності в умовах цифрової економіки: матеріали всеукр. наук.-практ. конф., 25–27 листопада 2020 р. Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова, 2020. С. 36–37.
10. Цифрова економіка: тренди, ризики та соціальні детермінанти. Київ: «Заповіт», 2020. 274 с. URL: https://razumkov.org.ua/uploads/article/2020_digitalization.pdf (дата звернення 18.11.2023).
11. Яцкевич І. В., Красностанова Н. Е. Цифрові технології у підприємницькій діяльності. Економічний вісник. 2021. №1. С. 38–44.
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації працівників кафедри економіки та фінансів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Левицький, Радинський_Стаття_Використання цифрових технологій.docx61,76 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора