Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37778

Назва: Опір матеріалів: навчальний посібник до виконання розрахунково-графічних робіт і самостійної роботи
Автори: Довбуш, Тарас Анатолійович
Хомик, Надія Ігорівна
Бабій, Андрій Васильович
Цьонь, Ганна Богданівна
Добвуш, Анатолій Дмитрович
Бібліографічний опис: Довбуш Т.А. Опір матеріалів: навчальний посібник до виконання розрахунково-графічних робіт і самостійної роботи / Т. А. Довбуш , Н. І. Хомик, А. В. Бабій, Г. Б. Цьонь, А. Д. Довбуш. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2022. 220 с.
Дата публікації: тра-2022
Дата внесення: 3-тра-2022
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: ФОП Паляниця
УДК: 620.10
Теми: опір матеріалів
міцність
жорсткість
стійкість
конструкції
розрахунки
Кількість сторінок: 220
Короткий огляд (реферат): Дисципліна «Опір матеріалів» є базовою загальноінженерною для студентів спеціальностей: «Прикладна механіка», «Галузеве машинобудування», «Агроінженерія», «Автомобільний транспорт». Розроблений навчальний посібник призначений для виконання розрахунковографічних робіт з «Опору матеріалів». Ці роботи охоплюють основні теми дисципліни. Кожна тема має однотипну структуру, а саме: стислий виклад теоретичного матеріалу, типове завдання для виконання розрахунково-графічної роботи, поетапний приклад розв’язування типової задачі. Теоретичний матеріал подано без виведень, але вміщено аналіз необхідних аналітичних залежностей, які студенти використовують під час розв’язування задач. Типові завдання кожної теми складаються з десяти різних схем і, відповідно, такої ж кількості даних, що запобігає появі однакових варіантів. Приклади розв’язування задач містять графічну частину, необхідну під час виконання розрахунково-графічних робіт.
Опис: Опір матеріалів – наука про інженерні методи розрахунку на міцність, жорсткість і стійкість елементів споруд і машин. Елементи машинобудівних і будівельних конструкцій під час експлуатації зазнають силової дії різних походжень. Ці сили або прикладені безпосередньо до елемента, або передаються через з’єднані з ним сусідні елементи. Для нормальної роботи інженерних споруд або машин кожен елемент повинен бути таких розмірів і форми, щоб витримував навантаження, які діють на нього, не руйнуючись (міцність), не давав значних змін розмірів (жорсткість), зберігав початкову форму (стійкість). Опір матеріалів – теоретико-експериментальна наука. Дослід – теорія – дослід – така діалектика розвитку науки про опір твердих тіл деформуванню і руйнуванню. Однак наука опору матеріалів не вичерпує всіх питань механіки деформівних тіл. Цим займаються інші суміжні дисципліни: будівельна механіка стрижневих систем, теорія пружності та теорія пластичності. Опір матеріалів є загальноінженерною наукою, в якій на основі експериментальних даних про властивості матеріалів, з одного боку, та правил теоретичної механіки, фізики і вищої математики, з другого, викладаються загальні методи розрахунку раціональних розмірів і форм елементів інженерних конструкцій з урахуванням величини і характеру навантажень, які на них діють. Задачі опору матеріалів розв’язують доволі простими математичними методами з прийняттям ряду припущень і гіпотез, а також з використанням експериментальних даних. Значний внесок у встановлення науки про механіку твердого деформівного тіла внесли вчені: Роберт Гук, Адемар Сен-Венан, Ісаак Ньютон, Томас Юнг, Фелікс Ясинський та інші, які сформували основні поняття, закони, визначення та методики розрахунку елементів конструкцій на міцність і жорсткість. Великий внесок у подальший розвиток науки «Опір матеріалів» зробив видатний український вчений 20-го століття – С. П. Тимошенко. Його монографії «Курс опору матеріалів», «Інженерна механіка», «Пластини і оболонки», «Коливання в інженерній справі» та інші сприяли значному розвитку інженерних наук та прогресу в цілому. Опір матеріалів має самостійне значення, як дисципліна, знання якої необхідне для всіх інженерних спеціальностей, є базою для вивчення всіх розділів будівельної механіки, основою для вивчення курсу деталей машин та ін. Опір матеріалів дає наукові основи інженерних розрахунків, без яких на сучасному етапі неможливе проектування і створення всієї різноманітності конструкцій сучасного машинодування і будівництва. Це одна із фундаментальних дисциплін для майбутніх інженерів-механіків та інженерів-будівельників. Опір матеріалів є основою для вивчення решти інженерних дисциплін.
Зміст: ВСТУП... 5 Вказівки до вибору завдання...8 Об’єм, структура і вказівки до виконання розрахунково-графічних робіт...8 1. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ОПОРУ МАТЕРІАЛІВ...10 2. ЦЕНТРАЛЬНИЙ РОЗТЯГ І СТИСК ПРЯМОГО СТРИЖНЯ...27 Задача № 1 Розрахунок на міцність і визначення переміщень при розтягу і стиску...36 Приклад розв’язування задачі № 1 Розрахунок на міцність і визначення переміщень при розтягу (стиску)….39 Задача № 2 Розрахунок статично невизначуваної стрижневої системи...43 Приклад розв’язування задачі № 2 Розрахунок статично невизначуваної стрижневої системи..46 3. ГЕОМЕТРИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПЛОСКИХ ПОПЕРЕЧНИХ ПЕРЕТИНІВ...49 Задача № 3 Визначення осьових моментів інерції плоских перетинів...53 Приклад розв’язування задачі № 3 Визначення моментів інерції плоских перетинів...56 4. ЗСУВ. КРУЧЕННЯ...58 Задача № 4 Розрахунок вала на кручення...62 Приклад розв’язування задачі № 4 Розрахунок вала на міцність і жорсткість...65 5. СКЛАДНИЙ НАПРУЖЕНИЙ СТАН...69 Задача № 5 Аналіз напруженого стану...73 Приклад розв’язування задачі № 5 Аналіз плоского напруженого стану...75 6. ПРЯМИЙ ПОПЕРЕЧНИЙ ЗГИН...80 Задача № 6 Побудова епюр поперечних сил і згинальних моментів для консолі...92 Приклад розв’язування задачі №6 Побудова епюр поперечних сил і згинальних моментів для консолі...95 Задача № 7 Побудова епюр поперечних сил і згинальних моментів для балки на двох опорах...98 Задача № 8 Розрахунок на міцність при згині балок...101 Задача № 9 Розрахунок на міцність і визначення переміщень при згині балок...101 Приклад розв’язування задач № 7 і 8 Побудова епюр поперечних сил і згинальних моментів для балки на двох опорах. Розрахунок балки на міцність...104 7. ВИЗНАЧЕННЯ ПЕРЕМІЩЕНЬ ПРИ ЗГИНІ...109 Приклад розв’язування задачі № 9 методом початкових параметрів...123 Приклад розв’язування задачі № 9 методом Мора...125 8. СТАТИЧНО НЕВИЗНАЧУВАНІ СИСТЕМИ...129 Задача № 10 Розрахунок статично невизначуваної рами...135 Приклад розв’язування задачі № 10 методом сил...138 Приклад розв’язування задачі № 10 методом мінімуму потенціальної енергії деформації...142 9. ВИЗНАЧЕННЯ НАПРУЖЕНЬ І ПЕРЕМІЩЕНЬ ПРИ КОСОМУ ЗГИНІ...144 Задача № 11 Підбір поперечного перетину балки при деформації косого згину...148 Приклад розв’язування задачі № 11 Підбір поперечного перетину балки при деформації косого згину...151 10. СУМІСНА ДІЯ ЗГИНУ З КРУЧЕННЯМ...157 Задача № 12 Розрахунок вала на згин з крученням...159 Приклад розв’язування задачі № 12 Розрахунок вала на згин з крученням...162 11. СТІЙКІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНО СТИСНЕНИХ СТРИЖНІВ...166 Задача № 13 Розрахунок на стійкість стисненого стрижня...175 Приклад розв’язування задачі № 13 Розрахунок на стійкість стисненого стрижня...177 12. ДИНАМІЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ. ВИЗНАЧЕННЯ НАПРУЖЕНЬ І ПЕРЕМІЩЕНЬ ПРИ УДАРІ...181 Задача № 14 Визначення максимальних динамічних напружень і переміщень при ударі...185 Приклад розв’язування задачі № 14.1...188 Приклад розв’язування задачі № 14.2...191 Перелік використаної і рекомендованої літератури...194 Додатки...196
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/37778
Власник авторського права: Т. А. Довбуш , Н. І. Хомик, А. В. Бабій, Г. Б. Цьонь, А. Д. Довбуш 2022
Перелік літератури: Беляев, Н.М. Сопротивление материалов / Н.М. Беляев. М.: Наука, 1976. 608 с.
Варіанти задач для виконання розрахунково-графічних робіт з курсу «Опір матеріалів». Частина 1 / Т.І. Рибак, А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик. – Тернопіль, 2003. 24 с
Варіанти задач і приклади їх розв’язку для виконання розрахунковографічних робіт з курсу «Опір матеріалів». Частина 1. Для студентів напрямів підготовки «Інженерна механіка», «Машинобудування» / А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик, О.В. Ферендюк. Тернопіль, 2010. 80 с.
Дарков, А.В., Шпиро, Г.С. Сопротивление материалов / А.В. Дарков, Г.С. Шпиро. М.: Высшая школа, 1969.
Иосилевич, Г.Б. Прикладная механика /Г.Б. Иосилевич и др. М.: Высшая школа, 1989.
Заблонский, К.И. Прикладная механика /К.И. Заблонский и др. М.: Высшая школа, 1989.
Методичні вказівки до виконання контрольних завдань з опору матеріалів «Визначення переміщень при згині» / А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик. Тернопіль, 2006. 35 с.
Методичні вказівки до виконання контрольних завдань з опору матеріалів «Розрахунок кривих брусів. Розрахунок на стійкість центрально стиснутих стержнів» / А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик. Тернопіль, 2002. 30 с.
Методичні вказівки до виконання контрольних завдань з опору матеріалів «Складний опір» /А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик. Тернопіль, 2001. 32 с.
Методичні вказівки до виконання контрольних завдань з опору матеріалів «Статично невизначені системи» для напрямів підготовки «Інженерна механіка» і «Машинобудування» денної та заочної форм навчання / Т.І. Рибак, А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик. Тернопіль, 2007. 35 с.
Опiр матерiалiв /За ред. С.Е. Гарфа. К.: Вища школа, 1972. 230 с.
Опiр матерiалiв /За ред. Г.С. Писаренка. К.: Вища школа, 1974. 304 с.
Опiр матерiалiв з основами теорiї пружностi й пластичностi /За заг. ред. В.Т. Пiскунова: у 2ч., 5 кн. К.: Вища школа, 1995.
Опір матеріалів. Методичний посібник для виконання контрольних робіт. Частина 2. Для студентів денної та заочної форм навчання /А.Д. Довбуш, Н.І. Хомик. Тернопіль, 2011. 92 с.
Опiр матерiалiв. Теорiя i практика розрахункiв на мiцнiсть, жорсткiсть та стiйкiсть елементiв механiзмiв та споруд: навч. посiбник /В.С. Кравчук, П.М. Калiнiченко, Л.В. Коломiєць, О.М. Лимаренко; за ред. О.Ф. Дащенка. Одеса: ВМВ, 2009. 316 с.
Посацький, Л.С. Опiр матерiалiв /Л.С. Посацький. Львiв: в-во Львiвського унiверситету, 1973. 440 с.
Пособие к решению задач по сопротивлению материалов /Миролюбов И.Н. и др. М.: Высшая школа, 1974.
Рибак, Т.І. Опір матеріалів: конспект лекцій (навчальний посібник) / Рибак Т.І. Тернопіль: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя. 2016. 252 с.
Сопротивление материалов: Методические указания и контрольные задания для студентов-заочников всех специальностей технических высших учебных заведений, кроме строительных / А.В. Дарков, Б.Н. Кутуков. М.: Высшая школа, 1985.
Сопротивление материалов /Под ред. Г.С. Писаренко. К.: Вища школа, 1986. 775 с.
Хомик, Н.І. Технiчна механiка: курс лекцiй /Н.І. Хомик, А.Д. Довбуш. Тернопiль, 2011. 208 с
Хомик, Н.І. Технiчна механiка: навчально-методичний посібник до курсової роботи /Н.І. Хомик, А.Д. Довбуш. Тернопiль: Вид-во ТНТУ імені Івана Пулюя, 2013. 192 с.
Хомик Н.І., Довбуш, А.Д., Довбуш, Т.А., Рубінець, Н.А. Прикладна механіка і основи конструювання: навчально-методичний посібник до розрахунково-графічної роботи. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2015. 116 с
Хомик, Н.І., Довбуш, А.Д., Довбуш, Т.А., Рубанець, Н.А. Опір матеріалів: навчально-методичний посібник до виконання курсової роботи для студентів за скороченим терміном навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2015. 128 с.
Хомик, Н.І., Довбуш, А.Д., Крамар, Г.М. Опір матеріалів: навчальнометодичний посібник до виконання розрахунково-графічних робіт (2 семестр) для студентів напряму підготовки «Будівництво». Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2015. 76 с.
Хомик, Н.І., Довбуш, А.Д., Цьонь, О.П. Деталі машин. Курс лекцій для студентів заочної форми навчання. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 160 с.
Хомик Н.І., Довбуш Т.А., Рубінець Н.А. Опір матеріалів (спецкурс) і основи теорії пружності і пластичності: курс лекцій для студентів напряму підготовки «Будівництво». Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2017. 232 с.
Опір матеріалів. Конкурсні задачі, приклади розв’язування: навчальний посібник / Р.Б. Гевко, Т.А. Довбуш, Н.І. Хомик, А.Д. Довбуш. Тернопіль: ФОП Паляниця В.М, 2020. 160 с.
Strength of materials: course book for practical works / Hevko R.B., Dovbush T.A, Khomyk N.I., Dovbush A.D., Tson HB. Ternopil, FOP Palianytsia V.A., 2020. 240 p.
Деталі машин та основи автоматизованого конструювання: навчальний посібник до лабораторних робіт /Гевко Р.Б., Хомик Н.І., Жаровський О.С., Довбуш Т.А. Тернопіль: ФОП Паляниця В. А., 2021. 256 с.
Тип вмісту: Handbook
Розташовується у зібраннях:Навчальні матеріали кафедри ТХ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2022_opir_part_metod.pdf8,59 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Opir_mater_COVER.png482,13 kBimage/pngПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора