Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/17858

Назва: Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: курс лекцій
Автори: Хомик, Надія Ігорівна
Олексюк, Василь Петрович
Цьонь, Олег Петрович
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Хомик Н.І. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції : курс лекцій / Н.І. Хомик, В.П. Олексюк, О.П. Цьонь. – Тернопіль : ФОП Паляниця В.А., 2016. – 288 с.
Дата публікації: 4-вер-2015
Дата внесення: 15-вер-2016
Видавництво: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
УДК: 631.36(075.3)
ББК: 36.81я722
Теми: культури
машини
обладнання
Кількість сторінок: 288
Серія/номер: Х 76
Короткий огляд (реферат): Важливою умовою поліпшення забезпечення населення України продовольчими продуктами є розвиток технічної бази зберігання і переробки сільськогосподарської продукції. У сфері переробної галузі агропромислового комплексу (АПК) формується до 70% загального товарообігу країни. Переробній галузі АПК належить друге місце за обсягом валової продукції після машинобудування і третє – за кількістю робочих місць. Тільки за рахунок скорочення витрат і поглиблення переробки харчової сировини можна збільшити виробництво продуктів харчування на 25...30%. Впровадження сучасних технологій, механізованих і автоматизованих ліній, високопродуктивних і надійних агрегатів у переробній галузі АПК дає змогу підвищити ефективність виробництва, збільшити продуктивність праці, механізувати трудомісткі ручні процеси, скоротити виробничі площі, зменшити втрати цінної сировини, значно поліпшити якість продукції і санітарно- гігієнічні умови виробництва. Переобладнання переробної галузі АПК відповідно до європейських стандартів – єдиний спосіб залишитися на світовому ринку і випускати конкурентоспроможну продукцію. У даному посібнику висвітлено питання механізації переробки зерна на борошно, крупи та насіння соняшнику на олію. Наведено характеристики зернових мас як об’єктів зберігання і переробки, основні технологічні процеси переробки зерна на борошно і крупи, класифікацію машин для кожної операції технологічного процесу. Для кожної операції технологічного процесу переробки зерна на борошно і крупи описано принцип дії, можливі варіанти регулювання і технічні характеристики машин. Описано механізовану переробку м’яса, виробництво ковбасних виробів і копченостей. Викладено матеріал щодо механізації переробки молока, огляд технологічного устаткування з переробки молока і виробництва сирів, вершкового масла та іншої продукції. Описано принцип дії сучасного технологічного устаткування: сепараторів, масловиробників, гомогенізаторів та інших засобів механізації. Приділено увагу механізації розливання, фасування та пакування молока і молочних продуктів у сучасні пакувальні матеріали, що забезпечує стабільну якість, свіжість продукції та зручність її використання. Для кожного типу устаткування в посібнику наведено класифікацію й основні вимоги до нього. З метою закріплення знань із функціонального призначення машин і апаратів на початку кожного розділу наведено короткі відомості про асортимент продукції, використання сировини й основи технологічного процесу, а також описано машинно-апаратні схеми потокових ліній виробництва відповідного виду продукції. Досліджено призначення, будову й принцип дії машин і апаратів. Докладно розглянуто один чи два типи машин однієї групи класифікації, інші описано коротко.
Зміст: ВСТУП... 8 Тема 1 МЕХАНІЗАЦІЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНОВИХ ПРОДУКТІВ... 9 1.1. Характеристика зернових мас як об’єктів зберігання... 10 1.2. Види і типи зерносховищ... 11 1.3. Машини та обладнання для приймання, очищення та сортування зерна... 15 1.3.1. Машини для приймання зерна... 15 1.3.2. Машини та обладнання для очищення та сортування зерна... 17 1.4. Машини та обладнання для сушіння та зберігання зерна... 18 1.4.1. Класифікація сушарок для зерна... 18 1.4.2. Шахтні сушарки... 19 1.4.3. Барабанні сушарки... 22 1.4.4. Камерні сушарки... 25 1.4.5. Знезараження зерна... 26 Тема 2 МЕХАНІЗАЦІЯ ПІДГОТОВКИ ЗЕРНА ДО ПЕРЕРОБКИ НА БОРОШНО І КРУПИ... 27 2.1. Виробничі процеси на підприємствах із переробки зерна. Вимоги до машин для переробки зерна... 28 2.2. Машини для видалення домішок із зерна основної культури.. 29 2.2.1. Машини для видалення домішок, що відрізняються від зерен основної культури за шириною і товщиною 29 2.2.2. Машини для видалення домішок, що відрізняються від зерен основної культури за аеродинамічними властивостями 33 2.2.3. Машини для видалення домішок, що відрізняються від зерен основної культури за довжиною 33 2.2.4. Машини для видалення домішок, що відрізняються від зерен основної культури за сукупністю різних фізичних властивостей 35 2.3. Машини для сухого оброблення поверхні зерна... 37 2.3.1. Класифікація машин... 37 2.3.2. Оббивальні машини... 37 2.3.3. Щіткові машини... 41 2.4. Машини для оброблення зерна водою... 43 2.4.1. Класифікація машин... 43 2.4.2. Водоструминна машина ЗЗМ-2... 43 2.4.3. Машина для миття зерна Ж9-БМА... 45 2.5. Гідротермічне оброблення зерна... 46 Тема 3 МЕХАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА БОРОШНА... 50 3.1. Класифікація машин для подрібнювання зерна... 51 3.2. Машини для подрібнювання зерна... 52 3.2.1. Вальцьові верстати ЗМ-2 і БВ-2... 52 3.2.2. Вальцьовий верстат А1-БЗН... 54 3.2.3. Подрібнювачі ударно-відцентрової дії... 55 3.2.4. Подрібнювачі ударно-розтиральної дії... 57 3.3. Машини для сортування (просіювання) продуктів подрібнювання зерна... 59 3.3.1. Класифікація просіювачів... 60 3.3.2. Ситові корпуси... 61 3.3.3. Чинники впливу на ефективність процесу просіювання... 61 3.3.4. Відцентрові просіювачі... 62 3.4. Сортування (збагачення) проміжних продуктів помелу... 63 3.5. Оброблення кінцевих продуктів помелу... 65 3.6. Складання технологічного процесу розмелювання зерна на борошно... 65 Тема 4 МЕХАНІЗАЦІЯ ПІДГОТОВКИ ВИРОБНИЦТВА КРУП... 67 4.1. Підготовка зерна до лущення... 68 4.2. Видалення домішок із зернової маси... 69 4.3. Гідротермічне оброблення зерна круп'яних культур... 72 Тема 5 МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА КРУП... 79 5.1. Технологічний процес і класифікація машин для лущення зерна... 80 5.2. Калібрування зерна лущенням... 82 5.3. Лущильні машини, що впливають на зерно ударами... 82 5.4. Лущильні машини, що впливають на зерно тривалим стисненням і зрушенням... 86 5.5. Лущильні машини, що впливають на зерно нетривалим стисненням і зрушенням... 86 5.6. Лущильні машини, що впливають на зерно тривалим тертям у зоні між робочими органами... 90 5.7. Машини для сортування (збагачення) продуктів лущення... 92 5.8. Шліфування, полірування і дроблення ядра круп’яних культур... 93 5.8.1. Шліфування крупи... 93 5.8.2 . Полірування крупи... 96 5.8.3. Дроблення ядра... 97 5.9. Сортування і контроль круп'яної продукції і відходів... 99 Тема 6 МЕХАНІЗАЦІЯ ПЕРЕРОБКИ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ НА ОЛІЮ... 102 6.1. Технологічна схема виробництва олії... 103 6.2. Очищення і зберігання насіння... 103 6.3. Обладнання для сушіння насіння соняшнику... 105 6.4. Механізація підготовки насіння до переробки... 107 6.4.1. Машини для обрушення насіння і поділу рушанки... 107 6.4.2. Машини для подрібнювання насіння і ядра... 115 6.5. Обладнання для витягування олії... 119 6.5.1. Апарати для попереднього витягування олії... 119 6.5.2. Апарат для теплового оброблення м'ятки... 121 6.5.3 . Шнекові преси для витягування олії... 123 Тема 7 МЕХАНІЗАЦІЯ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА... 128 7.1. Класифікація обладнання підприємств молочної промисловості... 129 7.2. Загальні вимоги до обладнання молочної промисловості... 130 7.3. Обладнання та технологічні процеси для виробництва питного молока, вершків і кисломолочних напоїв... 131 7.4. Обладнання для виробництва сиру, сирних виробів і сметани 132 7.4.1. Обладнання для виробництва сиру... 132 7.4.2. Лінія з виробництва сиру роздільним способом... 133 7.4.3. Обладнання для фасування сметани... 133 7.5. Механізація миття й санітарного оброблення обладнання і тари... 134 7.5.1. Миття обладнання і тари... 134 7.5.2. Санітарне оброблення обладнання... 135 7.6. Обладнання для транспортування і зберігання молока... 136 7.6.1. Класифікація обладнання... 136 7.6.2. Обладнання для транспортування молока... 136 7.6.3. Насоси підприємств молочної промисловості... 138 7.6.4. Обладнання для зберігання молока і молокопродуктів... 144 Тема 8 ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЧНОГО ОБРОБЛЕННЯ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ... 151 8.1. Види механічного оброблення молока і обладнання для нього... 152 8.2. Фільтри... 152 8.3. Сепаратори... 154 8.4. Гомогенізатори... 158 Тема 9 МЕХАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА СИРІВ І ВЕРШКОВОГО МАСЛА... 164 9.1. Механізація виробництва м’яких сирів... 165 9.1.1. Класифікація обладнання... 165 9.1.2. Обладнання для виробництва та оброблення згустку... 166 9.1.3. Обладнання для виробництва сирної маси... 167 9.2. Механізація виробництва твердих сирів... 169 9.2.1. Класифікація обладнання... 169 9.2.2. Обладнання для виробництва сирного зерна... 170 9.2.3. Обладнання для формування і пресування сирної маси... 171 9.3. Механізація виробництва плавленого сиру... 172 9.4. Механізація виробництва вершкового масла... 175 9.4.1. Класифікація обладнання ... 175 9.4.2. Масловиготівники... 177 9.4.3. Маслоутворювачі... 179 9.4.4. Лінії з потокового виробництва масла... 181 9.5. Механізація розливання, фасування та пакування молока і молочних продуктів... 182 9.5.1. Класифікація обладнання... 182 9.5.2. Основні види тари й пакувальних матеріалів для молока і молочних продуктів... 183 9.5.3. Обладнання для фасування молока і молочних продуктів у картонну тару... 185 9.5.4. Обладнання для фасування молока і молочних продуктів у поліетиленові пакети... 187 9.6. Автомати для пакування грузлих молочних продуктів 188 Тема 10 МЕХАНІЗАЦІЯ ПЕРЕРОБКИ М’ЯСА. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗАБОЮ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ, СВИНЕЙ, ПТИЦІ ТА РОЗБИРАННЯ ТУШ. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗАМОРОЖУВАННЯ М’ЯСОПРОДУКТІВ... 189 10.1. Класифікація машин та обладнання потоково-технологічних ліній для забою великої рогатої худоби і свиней... 190 10.2. Підвісний транспорт... 191 10.3. Машини та обладнання для забою великої рогатої худоби і свиней зі зніманням шкури... 192 10.3.1. Обладнання для оглушення тварин... 192 10.3.2. Обладнання для знекровлення та забілювання тварин... 193 10.3.3. Обладнання для знімання шкури... 194 10.4. Машини та обладнання для забою свиней без знімання шкури... 196 10.4.1. Механізація обшпарювання туш свиней... 196 10.4.2. Скребкові машини... 198 10.4.3. Миття туш... 199 10.4.4. Обладнання для обпалювання туш... 201 10.5. Машини потоково-технологічних ліній із забою птиці й оброблення тушок... 202 10.5.1. Підвісний транспорт, устаткування для оглушення, забою і знекровлення птиці... 203 10.5.2. Машини для теплового оброблення тушок і зняття оперення... 205 10.5.3. Машини для патрання, сортування і пакування тушок... 208 10.6. Обладнання для заморожування м’ясопродуктів... 209 10.6.1. Класифікація холодильного обладнання... 209 10.6.2. Холодильні шафи... 210 10.6.3. Збірні холодильні камери... 212 10.7. Способи охолодження й обладнання холодильних камер... 213 10.8. Повітряні швидкоморозильні камери... 215 10.9. Плитчасті морозильні апарати... 218 Тема 11 МЕХАНІЗАЦІЯ ПЕРЕРОБКИ І ЗБЕРІГАННЯ М’ЯСНОЇ ПРОДУКЦІЇ... 219 11.1. Класифікація машин для подрібнення м’яса і вимоги до них.. 220 11.2. Вовчки... 221 11.3. Кутери... 225 11.4. Обладнання для перемішування і формування м’яса... 228 11.4.1. Фаршмішалки... 228 11.4.2 . Фаршзмішувачі... 231 11.5. Обладнання для формування м’ясних виробів... 232 11.5.1. Шприци... 233 11.5.2. Автомати для формування ковбас... 235 11.6. Обладнання для засолювання і дозрівання м'яса... 236 11.7. Обладнання для теплового оброблення м'яса... 241 11.7.1. Обладнання для варіння, запікання й охолодження м’ясопродуктів... 241 11.7.2. Обладнання для пастеризації і стерилізації м’ясопродуктів... 243 11.7.3. Обладнання для копчення м’ясопродуктів... 246 Тема 12 МЕХАНІЗАЦІЯ ЗБЕРІГАННЯ ПЛОДІВ І ОВОЧІВ... 250 12.1. Основні властивості картоплі та овочів, як об’єкта зберігання... 251 12.2. Основні способи зберігання картоплі та овочів... 255 12.3. Основні типи сховищ для картоплі та овочів... 260 12.4. Способи завантаження і вивантаження картоплі й овочів у сховищах... 263 12.5. Технологічні процеси та операції в овочесховищах, їх класифікація... 265 12.6. Машини та обладнання для роботи в овочесховищах... 276 12.6.1. Класифікація машин та обладнання... 276 12.6.2. Основні вимоги до машин і обладнання для роботи в овочесховищах. Умови їх роботи... 279 12.6.3. Мобільні завантажувачі сховищ картоплі та овочів.. 280 12.6.4. Транспортерні та комбіновані системи для механізації робіт у сховищах... 282 12.6.5. Самохідні підбирачі для вивантаження продукції зі сховищ... 283 12.6.6. Транспортери для сховищ і машини для роботи на буртах... 283 12.6.7. Ковшові навантажувачі... 284 ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ І РЕКОМЕНДОВАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ... 286
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/17858
Власник авторського права: © Хомик Н.І., Олексюк В.П., Цьонь О.П., 2016
Перелік літератури: 1. Бредихин С.А, Бредихина О.В., Космодемьянский Ю.В., Никифоров П.Л. Технологическое оборудование мясокомбинатов. – М.: Колос, 1997. – 392 с. 2. Бутковский В.А., Мерко А.И., Меншиков Е.М. Технологии зернопере- рабатывающих производств. – М.: Интеграф сервис, 1999. – 472 с. 3. Бутковский В.А., Мельников Е.М. Технология мукомольного, крупяного и комбикормового производства. – М.: Агропромиздат, 1989. 4. Войтюк Д.Г, Гаврилюк Г.Р. Сільськогосподарські машини. – К.: Каравела, 2004. 5. Галкина Л.С., Бутковский В.А., Птушкина Г.Е. Техника и технология производства муки на комплектном оборудовании. – М.: Агропромиздат, 1987. – 191 с. 6. Гвоздєв О.В., Ялпачик Ф.Ю., Рогач Ю.П., Кюрчева Л.М. Технологічне обладнання для переробки продукції тваринництва: Навч. посібник /За ред. О.В. Гвоздєва. – Суми: Довкілля, 2004. – 420 с. 7. Горбатюк В.И. Процессы и аппараты пищевых производств. – М.: Колос, 1999. – 335 с. 8. Гусев С.А., Метлицкий П.В. Хранение картофеля и овощей. – М.: Агропромиздат, 1982. 9. Демский А.Б. Комплектные зерноперерабатывающие установки малой мощности. – М.: ДеЛипринт, 2004. – 264 с. 10. Демский А.Б., Борискин М.А., Тамаров Е.В., Чернолихов А. С. Оборудование для производства муки и крупы: Справочник. – М.: ВО «Агроиромиздат», 1990. – 320 с. 11. Емельянова Ф.Н., Кириллов Н.К. Организация переработки сельскохозяйственной продукции. Учебное пособие и практикум. – М.: ЭКМОС, 2000. – 384 с. 12. Жидко В.И., Резников В.А., Укалов B.C. Зерносушение и зерносушилки. – К.: Колос, 1982. 13. Захаров A.A. Применение теплоты в сельском хозяйстве. – М.: Агропромиздат, 1986. – 288 с. 14. Зенков Р.Л., Гриневич Г.П., Исаев B.C. Бункерные устройства. – М: Машиностроение, 1977. – 223 с. 15. Кавецкий Г.Д., Васильев Б.В. Процессы и аппараты пищевой технологии. – М.: Колос, 2000. – 551 с. 16. Кавецкий Г.Д., Королев A.B. Процессы и аппараты производств. – М.: Агропромиздат, 1991. – 432 с. 17. Копиткина Т.К., Мельников Е.М. Практикум по мукомольно-крупяному и комбикормовому производству. – М.: Колос, 1972. – 200 с. 18. Корнюшко Л.М. Оборудование для производства колбасных изделий: Справочник. – М.: Колос, 1993. – 304 с. 19. Куликов В.Н., Миловидов М.Е. Оборудование предприятий элеваторной и зерноперерабатывающей промышленности. – М.: Агропромиздат, 1991. – 383 с. 20. Лабораторный практикум по процессам и аппаратам пищевых производств /Под ред. А.С. Гизбурга. – М.: Агропромиздат, 1990. – 256 с. 21. Левенсон Л.Б., Цигельный П.И. Дробильно-сортировочные машины и установки. – Л.: Стройиздат, 1952. – 428 с. 288 22. Лесик Б.В., Трисвятський Л.О., Сніжко В.Л. Зберігання і технологія сільськогосподарських продуктів. – К.: Вища школа, 1980. 23. Ликов A.B. Теория сушки. – М.: Энергия, 1968. – 471 с. 24. Лукьянов Н.Я., Барановский Н.В. Оборудование предприятий молочной промышленности. – М.: Пищ. пром-сть, 1968. – 403 с. 25. Машини та обладнання переробних виробництв: Навч. посібник / О.В. Дацишин, A.I. Ткачук, Д.С. Чубов та ін.; За ред. О.В. Дацишина. – К.: Вища освіта, 2005. – 159 с. 26. Михеев М.А., Михеева И.М. Основы теплопередачи. – М.: Энергия, 1977. – 343с. 27. Обладнання підприємств переробної і харчової промисловості / І.С. Гулий, М.М. Пушанко, Л.О. Орлов та ін. – Вінниця: Нова книга, 2001. – 576 с. 28. Оборудование для производства муки и крупы: Справочник. – М.: Агропромиздат, 1990. – 351 с. 29. Оборудование для производства сыра и переработки сыворотки: Справочник. – М.: Агропромиздат, 1990. – 207 с. 30. Остриков А.Н. Парфенопуло М.Г. Шевцов А.А. Практикум по курсу «Технологическое оборудование». – Воронеж, 1999. – 424 с. 31. Павловский Г.Т., Птіцин С.Д. Очищення, сушіння й активне вентилювання зерна. – К.: Вища школа, 1972. 32. Подирятов Г.І., Скалецька Л.Ф., Соньков А.М., Хилевич В.С. Зберігання і переробка продукції рослинництва. – К.: Мета, 2002. – 495 с. 33. Практикум по хранению и технологии сельскохозяйственных продуктов. /Под. ред. Л.А. Трисвятского – М.: Колос, 1981. 34. Притыко В.П., Лунгрен В.Г. Машины и аппараты молочной промышленности. – М.: Пищ. пром-сть, 1979. – 320 с. 35. Птушкина Г.Е., Товбин Л.И. Высокопроизводительное оборудование мукомольных заводов. – М.: Агропромиздат, 1987. 36. Скрипников Ю.Т. Технологія переробки плодів та ягід. – К.: Урожай, 1991. 37. Справочник по оборудованию зерноперерабатывающих предприятий / А.Б. Деменский, М.А. Борискин, Е.В. Тамаров и др. – М.: Колос, 1980. – 383 с. 38. Сурков В.Д., Липатов Н.Н., Золотин Ю.П. Технологическое оборудование предприятий молочной промышленности. – М.: Легкая и пищ. пром-сть, 1983. – 432 с. 39. Технологическое оборудование предприятия по хранению и переработке зерна / Под ред. А.Я. Соколова. – М.: Колос, 1984. – 440 с. 40. Томбаев Н.Ч. Справочник по оборудованию предприятий молочной промышленности. – М.: Пищ. пром-сть, 1972. – 420 с. 41. Трисвятский Л.А., Лесик Б.В., Кудина В.Н. Хранение и технология сельскохозяйственных продуктов. – М.: Агропромиздат, 1991. 42. Трисвятский Л.А. Хранение и переработка сельскохозяйственного сырья. – М.: Агропромиздат, 1991. – 363 с. 43. Филин В.М., Филин Д.В. Шелушение зерна крупяных культур. Совершенствование технологического оборудования. –
Тип вмісту: Learning Object
Розташовується у зібраннях:Навчальні матеріали кафедри ТХ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
a5.PDF20,8 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
a5.djvu20,03 MBDjVuПереглянути/відкрити
a5__COVER.png377,47 kBimage/pngПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора