Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/20903
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМазуренко, Олена-
dc.date.accessioned2017-06-06T08:30:54Z-
dc.date.available2017-06-06T08:30:54Z-
dc.date.issued2017-05-31-
dc.date.submitted2017-03-
dc.identifier.citationМазуренко О. М'ясопродуктовий кластер як інноваційний інструмент економічного розвитку регіону [Електронний ресурс] / Олена Мазуренко // Соціально-економічні проблеми і держава. — 2017. — Вип. 1 (16). — С. 72- 80. — Режим доступу до журн.: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17moverr.pdf.en_US
dc.identifier.issn2223-3822-
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/20903-
dc.descriptionSupplementary data associated with this article can be found, in the online version, at http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17moverr.pdfen_US
dc.description.abstractВ статті визначено, що у період уповільнення темпів зростання української економіки необхідним є використання інноваційних механізмів стимулювання ділової активності та підвищення конкурентоспроможності підприємств на мезорівні. Одним з таких механізмів є кластери, ефективність яких підтверджена світовим досвідом. Кластери дозволяють підвищувати конкурентоспроможність підприємств які до них входять, розширювати впровадження інновацій, скорочувати трансакційні витрати, розвивати і зміцнювати взаємини між бізнесом, наукою і державою. Наразі дезінтеграція підприємств м'ясопродуктового підкомплексу призводить до низького рівня впровадження інновацій в тваринництві, недостатнього використання виробничих потужностей переробних підприємств, подорожчання готової продукції та зниження її конкурентоспроможності. В рамках даної проблемної ситуації інтеграція є складним і багатогранним завданням, рішення якого до сих пір не має достатньої практичної реалізації в агропромисловому комплексі в цілому, і в м'ясопродуктового підкомплексі зокрема. М'ясопродуктовий кластер – різновид економічного кластера, що спеціалізується на виробництві м'яса і м'ясних продуктів. Будь-який кластер являє собою відтворювальний ланцюжок географічно сконцентрованих підприємств і організацій, які формально і неформально взаємодіють один з одним. На відміну від підкомплексу (категорії, що відображає технологічні зв'язки між підприємствами) кластер є вищою стадією інтеграції, яка передбачає технологічну, територіальну та соціальну близькість.en_US
dc.description.abstractВ статье определено, что в период замедления темпов роста украинской экономики необходимо использование инновационных механизмов стимулирования деловой активности и повышения конкурентоспособности предприятий на мезоуровне. Одним из таких механизмов является кластеры, эффективность которых подтверждена мировым опытом. Кластеры позволяют повышать конкурентоспособность предприятий входящих в них, расширять внедрение инноваций, сокращать транзакционные издержки, развивать и укреплять отношения между бизнесом, наукой и государством. Сейчас дезинтеграция предприятий мясопродуктового подкомплекса приводит к низкому уровню внедрения инноваций в животноводстве, недостаточному использованию производственных мощностей перерабатывающих предприятий, подорожанию готовой продукции и снижению ее конкурентоспособности. В рамках данной проблемной ситуации интеграция является сложной и многогранной задачей, решение которой до сих пор не имеет достаточной практической реализации в агропромышленном комплексе в целом, и в мясопродуктовом подкомплексе в частности. Мясопродуктовый кластер – разновидность экономического кластера, специализирующегося на производстве мяса и мясных продуктов. Любой кластер представляет собой воспроизводственную цепочку географически сконцентрированных предприятий и организаций, формально и неформально взаимодействующих друг с другом. В отличие от подкомплекса (категории, которая отражает технологические связи между предприятиями) кластер является высшей стадией интеграции, которая предусматривает технологическую, территориальную и социальную близость. Ключевые слова: мясопродуктовый подкомплекс, мясопродуктовый кластер, инновации, устойчивое развитие, мясо и продукты его переработки.en_US
dc.description.abstractIn the period of slowing the growth of the Ukrainian economy, it is necessary to use innovative mechanisms to stimulate business activity and increase the competitiveness of enterprises at the meso level. One of such mechanisms is clusters, the effectiveness of which is confirmed by world experience. Clusters allow to increase the competitiveness of enterprises entering into them, to expand the introduction of innovations, to reduce transaction costs, to develop and strengthen the relations between business, science and the state. Now the disintegration of the meat subcomplex enterprises leads to a low level of innovation in livestock production, inadequate use of production facilities of processing enterprises, higher prices for finished products and a decrease in its competitiveness. Within the framework of this problem situation, integration is a complex and multifaceted task, the solution of which has not yet been adequately implemented in the agro-industrial complex as a whole, and in the meat-producing subcomplex in particular. Meat product cluster - a kind of economic cluster, specializing in the production of meat and meat products. Any cluster is a reproductive chain of geographically concentrated enterprises and organizations that formally and informally interact with each other. Unlike the subcomplex (a category that reflects the technological links between enterprises), the cluster is the highest stage of integration, which involves technological, territorial and social affinity.en_US
dc.description.sponsorshipThe authors received no direct funding for this research.en_US
dc.format.extent72-80-
dc.language.isouken_US
dc.publisherТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя та Академія соціального управління (Україна)en_US
dc.relation.ispartofseries;7-
dc.relation.urihttp://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17moverr.pdfen_US
dc.subjectм'ясопродуктовий підкомплексen_US
dc.subjectм’ясо та продукти його переробкиen_US
dc.subjectсталий розвитокen_US
dc.subjectінноваціїen_US
dc.subjectм'ясопродуктовий кластерen_US
dc.subjectмясо и продукты его переработкиen_US
dc.subjectмясопродуктовый подкомплексen_US
dc.subjectмясопродуктовый кластерen_US
dc.subjectинновацииen_US
dc.subjectустойчивое развитиеen_US
dc.subjectmeat products subcomplexen_US
dc.subjectmeat and processed productsen_US
dc.subjectsustainable developmenten_US
dc.subjectinnovationsen_US
dc.subjectmeat products clusteren_US
dc.titleМ'ясопродуктовий кластер як інноваційний інструмент економічного розвитку регіонуen_US
dc.title.alternativeМясопродуктовый кластер как инновационный инструмент экономического развития регионаen_US
dc.title.alternativeMeat-products cluster as an innovative tool of economic development of the regionen_US
dc.title.alternativeMeat-products cluster as an innovative tool of economic development of the regionen_US
dc.typeArticleen_US
dc.rights.holderЕлектронне наукове фахове видання «Соціально-економічні проблеми і держава»en_US
dc.coverage.placenameТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяen_US
dc.format.pages9-
dc.subject.udc631.115en_US
dc.relation.references1. Бакум В.В. Методологія розробки агропромислових кластерних утворень регіону / В.В. Бакум // Економіка АПК. – 2009. – № 4. – С. 38–45.en_US
dc.relation.references2. Вишневська О.М. Інвестиційно-інноваційний розвиток аграрного сектора в умовах глобалізацій них змін і тенденцій / О.М. Вишневська // Вісник Хмельницького національного університету. – Хмельницький, 2012. – № 4. Т. 2. – С. 136–139.en_US
dc.relation.references3. Гришова І.Ю. Кластери в агропромисловому комплексі: проблеми та перспективи розвитку / І. Ю. Гришова, А. Ю. Присяжнюк // Економіка АПК. – 2011. – № 4. – С. 142–146.en_US
dc.relation.references4. Доржиева Е.В. Формирование и развитие конкурентоспособных агропромышленных кластеров на мезоуровне экономики: [монография] / Доржиева Е.В. – СПб: Изд-во Санкт-Петербургского университета управления и экономики, 2012. – 168 с.en_US
dc.relation.references5. Мазуренко О.В. Економічні відносини господарюючих суб’єктів у м’ясопродуктовому підкомплексі / О.В. Мазуренко // Агроінком. – 2006. – № 11 – 12. – С. 38–40.en_US
dc.relation.references6. Мазуренко О.В. Приватизація переробних підприємств м’ясопродуктового підкомплексу та її наслідки / О.В. Мазуренко // Економіка АПК. – 2005 – № 4. – С. 52–55.en_US
dc.relation.references7. Мазуренко О.В. Розвиток інтегрованих формувань в АПК / О.В. Мазуренко // Економіка АПК. – 2006 – № 3. – С. 89–93.en_US
dc.relation.references8. Маршалл А. Принципы экономической науки: В 3-х т. – М.: 1993. – Т. 1. – С. 176–189.en_US
dc.relation.references9. Портер М. Конкуренция. Пер. с англ. – М.: Издательский дом «Вильямс», 2006. – 608 с.en_US
dc.relation.references10. Ткаченко В.Г. Кластеры в системе аграрного производства: сущность и значение в реализации инновационной политики государства / В.Г. Ткаченко, В.І. Богачов // Вісник економічної науки України. – 2011. – № 2. – С. 182–189.en_US
dc.relation.references11. Шумпетер Й. Теория экономического развития. Капитализм, социализм и демократия / Йозеф Шумпетер; предисл. В.С. Автономова. – М.: ЭКСМО, 2007. – 864 с.en_US
dc.relation.referencesen1. Bakum, V.V. Metodolohiia rozrobky ahropromyslovykh klasternykh utvoren' rehionu / V.V. Bakum // Ekonomika APK. – 2009. – № 4. – P. 38–45.en_US
dc.relation.referencesen2. Vyshnevs'ka, O.M. Investytsijno-innovatsijnyj rozvytok ahrarnoho sektora v umovakh hlobalizatsij nykh zmin i tendentsij / O.M.Vyshnevs'ka // Visnyk Khmel'nyts'koho natsional'noho universytetu. – Khmel'nyts'kyj, 2012. – № 4. T. 2. – P. 136–139.en_US
dc.relation.referencesen3. Hryshova, I.Yu. Klastery v ahropromyslovomu kompleksi: problemy ta perspektyvy rozvytku / I.Yu. Hryshova, A.Yu. Prysiazhniuk // Ekonomika APK. – 2011. – № 4. – P. 142–146.en_US
dc.relation.referencesen4. Dorzhyeva, E.V. Formyrovanye y razvytye konkurentosposobnykh ahropromyshlen-nykh klasterov na mezourovne ekonomyky: [monohrafyia] / Dorzhyeva E.V. – SPb: Yzd-vo Sankt-Peterburhskoho unyversyteta upravlenyia y ekonomyky, 2012. – 168 p.en_US
dc.relation.referencesen5. Mazurenko, O.V. Ekonomichni vidnosyny hospodariuiuchykh sub'iektiv u m'iasoproduktovomu pidkompleksi / O.V. Mazurenko // Ahroinkom. – 2006. – № 11 – 12. – P. 38–40.en_US
dc.relation.referencesen6. Mazurenko, O.V. Pryvatyzatsiia pererobnykh pidpryiemstv m'iasoproduktovoho pidkompleksu ta ii naslidky / O.V. Mazurenko // Ekonomika APK. – 2005 – № 4. – P. 52–55.en_US
dc.relation.referencesen7. Mazurenko, O.V. Rozvytok intehrovanykh formuvan' v APK / O.V. Mazurenko // Ekonomika APK. – 2006 – № 3. – P. 89–93.en_US
dc.relation.referencesen8. Marshall, A. Pryntsypy ekonomycheskoj nauky: V 3-kh t. – M.: 1993. – T. 1. – S. 176–189.en_US
dc.relation.referencesen9. Porter M. Konkurentsyia. Per. s anhl. – M.: Yzdatel'skyj dom «Vyl'iams», 2006. – 608 p.en_US
dc.relation.referencesen10. Tkachenko V.H. Klastery v systeme ahrarnoho proyzvodstva: suschnost' y znachenye v realyzatsyy innovatsyonnoj polytyky hosudarstva / V.H. Tkachenko, V.I. Bohachov // Visnyk ekonomichnoi nauky Ukrainy. – 2011. – № 2. – P 182–189.en_US
dc.relation.referencesen11. Shumpeter,J. Teoryia ekonomycheskoho razvytyia. Kapytalyzm, sotsyalyzm y demok-ratyia / Jozef Shumpeter; predysl. V. S. Avtonomova. – M.: EKSMO, 2007. – 864 p.en_US
dc.identifier.citationenMazurenko, O. (2017). Miasoproduktovyi klaster yak innovatsiinyi instrument ekonomichnoho rozvytku rehionu [Meat-products cluster as an innovative tool of economic development of the region]. Socio-Economic Problems and the State. 16 (1), 72-80. http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/pdf/2017/17moverr.pdfen_US
dc.subject.jelQ10en_US
dc.subject.jelR1en_US
dc.subject.jelO31en_US
dc.contributor.affiliationНаціональний науковий центр „Інститут аграрної економіки”, вул. Героїв Оборони, б. 10, к. 220, м. Київ, 03127, Україна e-mail: mov@iae.kiev.ua к.е.н., старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник відділу науково-організаційного забезпечення та координації дослідженьen_US
dc.citation.journalTitleЕлектронне наукове фахове видання "Соціально-економічні проблеми і держава"-
dc.citation.issue1(16)-
dc.citation.spage72-
dc.citation.epage80-
dc.coverage.countryUAen_US
Розташовується у зібраннях:Журнал „Соціально-економічні проблеми і держава“, 2017, Випуск 1(16)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
17moverr.pdfMiasoproduktovyi klaster yak innovatsiinyi instrument ekonomichnoho rozvytku rehionu934,17 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
002_contents_2017_1_16.pdfContent767,08 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Tytul_2017_1_16.pdfTytul834,42 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.