Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30086
Назва: Гідроліз протеїнів сироватки молока протеазами тваринного походження
Інші назви: Lactoserum proteins hydrolysis by proteases of animal origin
Автори: Берекета, Віта Петрівна
Bereketa V.P.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Берекета В.П. Гідроліз протеїнів сироватки молока протеазами тваринного походження : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ В.П. Берекета. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 113 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 5-січ-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Юкало, Володимир Глібович
Члени комітету: Зварич, Наталія Миколаївна
УДК: 577. 122. 2
Теми: 181
харчові технології
гідроліз білків
електрофорез
гель-фільтрація
гідролізати протеїнів сироватки молока
біологічно активні пептиди
protein hydrolysis
electrophoresis
gel filtration
milk protein whey protein hydrolysates
biologically active peptides
Кількість сторінок: 113
Короткий огляд (реферат): Берекета В.П. Гідроліз протеїнів сироватки молока протеазами тваринного походження. 181 «Харчові технології» – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя. – Тернопіль, 2019. В ході виконання дипломної роботи було проведено гідроліз протеїнів сироватки молока протеазами тваринного походження, а саме трипсином, хімотрипсином, панкреатином. Було порівняно динаміку гідролізу концентрату сироваткових білків за дії різних протеолітичних препаратів. Виявлено, що найбільшою протеолітичною активністю, серед використаних в досліді препаратів, володіє хімотрипсин. Проведено електрофоретичний аналіз фракційного складу протеїнів, завдяки якому представлений типовий поділ білкових фракцій сироватки молока. Визначено молекулярно-масовий розподіл отриманих поліпептидів і пептидів під час гідролізу в кожному секторі хроматограми завдяки проведенню гель-фільтрації реакційної суміші на сефадексі G-50. Проведено електрофорез в ПААГ протеїнових фракцій концентрату сироваткових білків для визначення фракційного складу проб, які брали на встановлених етапах гідролізу (0 хв, 60 хв, 120 хв і 180 хв). Також розраховано залишкову кількість нерозщепленого β-лактоглобуліну і α-лактальбуміну після 120 хвилин гідролізу. Ключові слова: ГІДРОЛІЗ БІЛКІВ, ЕЛЕКТРОФОРЕЗ, ГЕЛЬ-ФІЛЬТРАЦІЯ, ГІДРОЛІЗАТИ ПРОТЕЇНІВ СИРОВАТКИ МОЛОКА, БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ ПЕПТИДИ.
Bereketa V.P. Lactoserum proteins hydrolysis by proteases of animal origin. 181«Food technology»– Ternopil Ivan Puluj National Technical University. – Ternopil, 2019. During the course of diploma milk whey protein`s hydrolys was conducted with proteases of animal origin, namely trypsin, chymotrypsin, pancreatin. The dynamics of hydrolysis of whey protein concentrate by the action of various proteolytic drugs was compared. Chymotrypsin was found to have the highest proteolytic activity among the drugs used in the experiment. The electrophoretic analysis of the fractional composition of proteins was carried out, by which a typical separation of the protein fractions of milk whey was presented. The molecular weight distribution of the resulting polypeptides and peptides during hydrolysis in each sector of the chromatogram was determined by gel filtration of the reaction mixture on Sephadex G-50. Conducted electrophoresis in PAАG protein fractions of whey protein concentrate to determine the fractional composition of samples taken at the established stages of hydrolysis (0 min, 60 min, 120 min and 180 min). Also, the residual amount of unbranched βlactoglobulin and α-lactalbumin after 120 minutes of hydrolysis was calculated. Keywords: PROTEIN HYDROLYSIS, ELECTROPHORESIS, GEL FILTRATION, MILK PROTEIN WHEY PROTEIN HYDROLYSATES, BIOLOGICALLY ACTIVE PEPTIDES.
Опис: Захист відбудеться 27 грудня 2019 р. о 900 годині на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: м. Тернопіль, вул. Танцорова, 2, навчальний корпус №5, аудиторія №14.
Зміст: Реферат……… Вступ…… Мета і завдання роботи…….. Розділ 1. Огляд літератури……… 1.1. Загальна характеристика білків сироватки молока….. 1.2. Використання протеїнів сироватки в харчових технологіях… 1.3. Гідролізати білків сироватки……… 1.4. Біологічно активні пептиди білків сироватки………. Розділ 2. Матеріал і методи досліджень……........ 2.1. Характеристика концентрату сироваткових білків ….. 2.2. Визначення концентрації білків спектрофотометричним методом.. 2.3. Визначення протеолітичної активності спектрофотометричним методом…………… 2.4. Гель-фільтрація……..... 2.5. Електрофорез………..... Розділ 3. Власні дослідження…… 3.1. Результати досліджень продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків…….. 3.1.1. Порівняння динаміки протеолізу концентрату сироваткових білків за дії різних протеолітичних препаратів…… 3.1.2. Гель-фільтрація продуктів протеолізу концентрату сироваткових білків на сефадексі G-50…….. 3.1.3. Електрофорез в поліакриламідному гелі протеїнових фракцій концентрату сироваткових білків…….... 3.2. Обговорення результатів протеолізу концентрату сироваткових білків…… Розділ 4. Обґрунтування економічної ефективності виробництва гідролізатів сироваткових білків………… Розділ 5. Охорона праці…………. 5.1. Відповідальність посадових осіб і працівників за порушення законодавства про охорону праці……………. 5.2. Основні положення державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання…… Розділ 6. Безпека в надзвичайних ситуаціях………… Розділ 7. Екологія………… Висновки і пропозиції виробництву……. Список використаної літератури ………. Апробація результатів магістерської роботи…
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/30086
Власник авторського права: © Берекета В.П., 2019
Перелік літератури: 1. Боєчко Ф. Ф. Біологічна хімія: Навч. посібник. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К. : Вища шк., 1995. – 536 с. : іл. 2. Біохімія: Підручник / М. Є. Кучеренко, Р. П. Виноградова, Ю. Д. Бабенюк та ін. – К. : Либідь, 1995. – 464 с. 3. Біохімія. Курс лекцій: Навч. посібник / О. Б. Столяр. – Тернопіль.: Видво Карп’юка. 2001. – с. 247: іл. 20 4. Практикум з технології молока та молочних продуктів: Навч. посіб. / О. В. Грек, Н. М. Ющенко, Т. Г. Осьмак та ін. – К.: НУХТ, 2015. – 431 с. 5. Оноприйко А. В., Храмцов А. Г., Оноприйко В. А. Технология молочных продуктов мини-производств: практическое руководство. Ростов-наДону: Март, 2004. – 411 с. 6. Скорченко Т. А. Технологія молочних консервів. – К.: НУХТ, 2007. – 232 с. 7. Технологія молочних продуктів: Підруч. / Г. Є. Поліщук, О. В. Грек, Т. А. Скорченко та ін. – К.: НУХТ, 2013. – 502 с. 8. Кочубей-Литвиненко О. В., Ющенко Н. М. Технологія отримання та первинного оброблення молока: Підруч. – К.: НУХТ, 2013. – 211 с. 9. Загальні технології харчових виробництв: Підруч. / В. А. Домарецький, П. Л. Шиян, М. М. Калакура, Л. Ф. Романенко, Л. М. Хомічак, О. О. Василенко, І. В. Мельник, Л. М. Мельник. – К.: Університет «Україна», 2010. – 814 с. 10. Скорченко Т. А., Грек О. В. Технологія дитячих молочних продуктів: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2012. – 330 с. 11. Технологічні розрахунки у молочній промисловості / Поліщук Г. Є., Грек О. В., Скорченко Т. А. та ін.: Навч. посіб. – К.: НУХТ, 2013.– 343 с. 12. Догарева Н. Г. Технология молока и молочных продуктов: Курс лекций. – Оренбург, 1995. – 724 с. 13. Крусь Г. Н., Храмцов А. Г., Волокитина З. В., Карпычев С. В. Технология молока и молочных продуктов: Учеб. – М.: «КолосС», 2003. – 316 с. 14. Переработка и использование молочной сыворотки: Технологическая тетрадь / Храмцов А. Г., Павлов В. А., Нестеренко П. Г., Холодов Г. И., Евдокимов И. А., Лодыгин Д. Н.. – М.: Росагропромиздат, 1989. – 271 с.: ил. 15. Храмцов А. Г., Нестеренко П. Г. Безотходная технология в молочной промышленности / Под ред. А. Г. Храмцова. – М.: Агропромиздат, 1989. – 279 с.: ил. 16. Храмцов А. Г., Василисин С. В. Рациональное использование обезжиренного молока, пахты и молочной сыворотки: Научнотехнические рекомендации. – Ставрополь, 2001. – 106 с. 17. Ножечкіна Г. М. Білки молока і їх роль в сировиробництві. Молочное Дело. 2007. № 7 (56). с. 40. 18. Грек О. В., Красуля О. О. Молокопереробка. Інновації: підруч. – К.: НУХТ, 2017. – 390 с. 19. А.Г. Храмцов, П.Г. Нестеренко. Технология продуктов из молочной сыворотки: Учебное пособие. – М.: ДеЛи принт, 2003. - 768 с. 20. Машкін М. І., Париш Н. М. Технологія молока і молочних продуктів: Навчальне видання. – К.: Вища освіта, 2006. – 351 с.: іл. 21. Горбатова К. К. Биохимия молока и молочных продуктов: учеб. К. К. Горбатова, П. И. Гунькова; под общ. ред. К. К. Горбатовой. – 4-е изд., перераб. и доп. – СПб.: ГИОРД, 2010. – 336 с.: ил. 22. Сироватка молочна–біологічно цінний продукт / О. А. Чернюшок, О. В. Кочубей–Литвиненко, В. П. Василів та ін. - Харчова наука і технологія, 2011., № 5, с. 40-42. 23. Рибак О. М. Технологія молока і молочних продуктів. Технології молочних консервів та перероблення вторинної молочної сировини: Курс лекцій. – Т.: Вектор, 2017. – 156 с. 24. Білик О. Я. Розробка технології альбумінного сиру «Урда» із молока різних видів тварин: дис. на здобуття наук. ступ. канд. техн. наук: 05.18.04. Львів, 2016. 173 с. 25. Каліновська Т. В., Оболкіна В. І. Застосування комбінованих білків та гідроколлоїдів при створенні збивних цукеркових мас. ВосточноЕвропейский журнал передовых технологий. 2014. № 2/12 (68). с. 113 – 121. 26. Горбатова К.К. Химия и физика молока и молочных продуктов / К.К. Горбатова, П.И. Гунькова. – СПб. : ГИОРД, 2012. – 336 с. 27. Уханова І. М. Особливості використання ретентату з метою отримання високоякісного напою оздоровчого характеру / І. М. Уханова // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2016. - Вип. 1. - с. 113 - 126. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pt_2016_1_12 28. Крамаренко О. С. Біохімія молока і молочних продуктів : курс лекцій / О.С. Крамаренко. – Миколаїв: МНАУ, 2017. – 96 с. 29. Рудавська Г. Б., Тищенко Є. В. Молочні та яєчні товари. – К.: Книга, 2004. – 392с. 30. Вороніна Л.М. та ін. Біологічна хімія: [Підручник / Л. М. Вороніна, В. Ф. Десенко, Н. М. Мадієвська та ін.]; За ред. проф. Л. М. Вороніної. – Х.: Основа; Видавництво НФАУ, 2000. – 608с. – (Навчальна література для студентів фармацевтичних вищих закладів освіти). 31. Sasaki, M. Intestinal brush border membrane enzyme activities of rats fed chemically defined diets containing oligopeptides or amino acids as the nitrogen source / M. Sasaki, T. Bamba, S. J. Hosoda//Clin. Biochem. Nutr/ - 1989. – V.7, № 3. – P. 231 – 241. 32. Kelleher, S. L. Glucomacropeptide and alpha-lactalbumin supplementation of infant formula affects grouth and nutritional status in infant rhesus monkeys / S. L. Kelleher, D. Chatterton, K. Nielsen, B. Lonnerdal // Am. J. Clin. Nutr. – 2003. – V. 77, № 5. – P. 1261 – 1268. 33. Телишевская Л. Я. Белковые гидролизаты. Получение, состав, применение / Л. Я. Телишевская. Под. ред. Панина А. Н. – М.: «Аграрная наука». – 2000. – 295 с. 34. Капрелянц Е. И. Нетрадиционные ферментные продукты с пробиотическими свойствами / Е. И. Капрелянц, О. А. Нестеренко // Хранение и переработка сельхоз сырья. – 2001. - № 10 – с. 54 - 55. 35. Грачева И. М. Технология ферментных препаратов / И. М. Грачева, А. Ю. Кривова. – М.: Элевар, 2000. – 512 с. 36. Храмцов А. Г. Феномен молочной сыворотки / А. Г. Храмцов. – СПб.: Професия, 2011. – 804 с., табл., ил. 37. Біологічна хімія: підручник / Павлоцька Л. Ф., Дуденко Н. В., Левітін Є. Я. та ін. – Суми: Університетська книга, 2011. – 510 с. 38. Korhonen H., Pihlanto A. Bioactive peptides: Novel applications for milk proteins // Appl. Biotechnol. Food Sci. Policy. — 2003. — V. 1. — P. 133– 144. 39. FitzGerald R. J., Meisel H. Lactokinins: Whey protein — derived ACE inhibitory peptides // Nahrung. — 1999. — V. 43, N 3. — S. 165–167. 40. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. — Львів: БаК, 2002. — 784 с. 41. Lopes-Fandino R., Otte J., van Camp J. Physiological, chemical and technological aspects of milk-protein-derived peptides with antihypertensive and ACE-inhibitory activity // Int. Dairy J. — 2006. — V. 16, N 11. — P. 1277–1293. 42. Hall J. E., Gayton A. C., Brands M. W. Control of sodium excretion and arterial pressure by intrarenal mechanisms and the rennin-angiotensin system // Hypertension: Pathophysiology, Diagnosis and Manage - ment. — New York: Raven Press Ltd., 1995. — P. 1451–1475. 43. Жaрінов О. Й. Захист серця і судин — майбутнє покликання iнгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту // Мед. світу. — 2000. — Т. 8, № 2. — C. 80–85. 44. Pripp A. H., Asaksson T., Stepaniak L., Sorhaug T. Quantitative structure– activity relationship modelling of ACE-inhibitory peptides derived from milk proteins // Europ. Food Res. Technol. — 2004. — V. 219, N 6. — P. 579– 583. 45. Gobbetti M., Stepaniak L. De Angelis M. et al. Latent bioactive peptides in milk proteins: proteolytic activation and significance in dairy processing // Crit. Rev. Food Sci. Nutr. — 2002. — V. 42, N 3. — P. 223–239. 46. Pihlanto-Leppälä A., Koskinen P., Pülola K. et al. Angiotensin-I-converting enzyme inhibitory properties of whey proteins digests: Concentration and characterization of active peptides // J. Dairy Res. — 2000. — V. 67, N 1. — P. 53–64. 47. Vermeirssen V., Van Camp J., Decroos K. et al. The impact of fermentation and in vitro digestion on the formation of angiotensin-Iconverting enzyme inhibitory activity from pea and whey protein // J. Dairy Sci. — 2003. — V. 86, N 2. — P. 429–438. 48. Abubakar A., Saito T., Kitazawa H. et al. Structural analysis of new antihypertensive peptides derived from cheese whey protein by proteinase K digestion // J. Dairy Sci. — 1998. — V. 81, N 12. — P. 3131–3138. 49. Ortiz-Chao P. J. A., Gomez-Ruiz R. A., Rastall D. et al. Production of novel ACE inhibitory peptides from β-lactoglobulin using Protease N Amano // Int. Dairy J. — 2009. — V. 19, N 2. — P. 69–76. 50. Nagpal R., Behare P., Rana R. et al. Bioactive peptides derived fron milk proteins and their health beneficial potentials: an update // Food Funct. — 2011. — V. 2, N 1. — P. 18–27. 51. Pellegrini A. Antimicrobial peptides from food proteins // Curr. Phamaceut. Design. — 2003. — V. 9, N 16. — P. 1225–1238. 52. Jones F. S., Simms H. S. The bacterial growth inhibitor (lactenin) of milk // J. Experim. Med. — 1930. — V. 51. — P. 327–339. 53. Bellamy W., Takase M., Yamauchi K. et al. Identification of the bactericidal domain of lactoferrin // Biochem. Biophis. Acta. Prot. Struct. Mol. Enzymol. — 1992. — V. 1121, N 1–2. — P. 130–136. 54. Oo T. Z., Cole N., Garthwaite L., Mark D. et al. Evaluation of synergistic activity of bovine lactoferricin with antibiotics in corneal infection // J. Antimicrob. Chemother. — 2010. — V. 65, N 6. — P. 1243–1251. 55. Szwajkowska M., Wolanciuk A., Barlowska J. et al. Bovine milk proteins as the source of bioactive peptides influencing the consumers’ immune system — a review // Anim. Sci. Papers Rep. — 2011. — V. 29, N 4. — P. 269–280. 56. Madureira A. R., Tavares T., Gomes A. M. P. et al. Phisiological properties of bioactive peptides obtained from whey proteins // J. Dairy Sci. — 2010. — V. 93, N 2. — P. 437–455. 57. Korhonen H. Antibacterial and antiviral activities of whey proteins, the impotence of whey and whey components in food and nutrition // Proc. 3 rd Int. Whey Conf. — Munich, Germany. — 2001. — P. 303–321. 58. Haque E., Chand R., Kapila S. Biofunctional Propeties of Bioactive Peptides of Milk Origin // Food Rev. Intern. — 2009. — V. 25, N 1. — P. 28–43. 59. Van der Kraan M. I. A., Groenink K., Nazmi K. et al. Lactoferrampin: A novel antimicrobial peptide in the N1-domain of bovine lactoferrin // Peptides. — 2004. — V. 25, N 2. — P. 177–183. 60. Van der Kraan M. I. A., Nazmi K., Teeken A. et al. Lactoferrampin an antimicrobial of bovine lactoferrin exhibits its candidacidal activity by a cluster of positively charged residues at the C-terminus in combination with a helix facilitating N-terminal part // J. Biol. Chem. — 2005. — V. 386, N 1. — P. 137–142. 61. Gifford J. L., Hunter H. N., Vogel H. J. Lactoferricin: a lactoferrin–derived peptide with antimicrobial, antiviral, antitumor and immunological properties // Cell. Mol. Life Sci. — 2005. — V. 62, N 22. — P. 2588–2598. 62. Pellegrini A., Thomas U., Bramaz N. et al. Isolation and identification of three bactericidal domains in the bovine alpha-lactalbumin molecule // Biochem. Biophys. Acta. Gen. Subj. — 1999. — V. 1426, N 3. — P. 439– 448. 63. Pellegrini A., Dettling C., Thomas H., Hunziker P. Izolation and characterization of four bactericidal domains in the bovine beta-lactoglobulin // Ibid. — 2001. — V. 1526, N 2. — P. 131–140. 64. Gauthier S. F., Pouliot Y., Saint-Sauveur D. Immunomodulatory peptides obtained by the enzymatic hydrolysis of whey proteins // Int. Dairy J. — 2006. — V. 16, N 11. — P. 1315–1323. 65. Korhonen H., Pihlanto A. Bioactive peptides: Production and functionality // Ibid. — 2006. — V. 16, N 9. — P. 945–960. 66. Mahmud R., Matn M. A., Otani H. Mitogenic effect of bovine β-lactoglobulin and its proteolytic digests on mouse spleen resting cells // Pakist. J. Biol. Sci. — 2004. — V. 7, N 12. — P. 2047–2050. 67. Miyauchi H., Kaino A., Shinoda I. et al. Immunomodulatory effect of bovine lactoferrin pepsin hydrolyzate on murine splenocytes and Peyer’s patch cells // J. Dairy Sci. — 1997. — V. 8, N 10. — P. 2330–2339. 68. Kayser H., Meisel H. Stimulation of human peripheral blood lymphocytes by bioactive peptides derived from bovine milk proteins // FEBS Lett. — 1996. — V. 383, N 1–2. — P. 18–20. 69. Madureira A. R., Pereira C. I., Gomes A. M. P. Bovine whey proteins — Overview on the main biological properties // Food Res. Int. — 2007. –V. 40, N 10. — P. 1197–1211. 70. Gill H. S., Doull F, Ruterfurd K. J., Cross M. L. Immunoregulatory peptides in bovine milk // Brit. J. Nutr. — 2000. — V. 84, Suppl. 1. —S. 111–117. 71. Pihlanto-Leppala A. Bioactive peptides derived from bovine whey proteins: Opioid and ACEinhibitory peptides // Trend. Food Sci. Tech - nol. — 2001. — V. 11, N 9–10. — P. 347–356. 72. Sieber R., Butikofer U., Egger Ch. et al. ACEinhibitory activity and ACEinhibiting pep - tides in different cheese varieties // Dairy Sci. Technol. — 2010. — V. 90, N 1. — P. 47–73. 73. Shimizu M. Food-derived peptides and intestinal functions // Bio Fact. — 2001. — V. 21. — P. 43–47. 74. Nagaoka S. Y., Futamura K., Miwa T. Identification of novel hypoholesterolemic peptides derived from bovine milk beta-lactoglobulin // Biochem. Byophys. Res. Com - mun. — 2001. — V. 281, N 1. — P. 11–17. 75. Ленинджер А. Биохимия. Молекулярные основы структуры и функций клетки. — М.: Мир, 1974. — С. 12. 76. Migliore-Samour D., Jolles P. Casein, a prohormone with an immunomodulating role for the newborn // Experientia. — 1988. — V. 44. — P. 188–193. 77. Korhonen H., Pihlanto A. A food-derived bioactive peptides-opportunities for designing future foods // Curr. Farmaceut. Design. — 2003. — V. 9. — P. 1297–1308. 78. Глухарева Т. В. Биохимия : [учеб. пособие]. В 2 ч. Ч. 1. Основные питательные вещества человека / Т. В. Глухарева, И. С. Селезнева ; [науч. ред. Ю. Ю. Моржерин] ; М-во образования и науки Рос. Федерации, Урал. федер. ун-т. – Екатеринбург : Изд-во Урал. ун-та, 2016. – 140 с. 79. Хомченко Г. П. Посібник з хімії для вступників до вищих навчальних закладів: Підруч. – К.: Вид-во «Арій», 2008. – 480 с. 80. Тележенко Л.М., Дідух Г.В., Капчан В.І. Модифіковані сироваткові білкові концентрати як збагачувачі харчових продуктів. Молодий вчений. 2017. № 5 (45). с. 495 – 500. 81. Березовська Л. Протеоліз протеїнів сироватка молока. Природничі та гуманітарні науки. Актуальні питання: Збірник тез Міжнародної науково-технічної конференції в 2-х т. Т.1 (26–27 квітня 2018 року). – Тернопіль: ТНТУ, 2018. с. 154. 82. Сидоров Ю. І. Розроблення технології одержання біологічно активної суміші амінокислот з молочної сироватки / Ю. І. Сидоров, С. А. Познанська, В. П. Новіков // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2008. – № 622 : Хімія, технологія речовин та їх застосування. – С. 88-95. 83. Полыгалина Г.В., Чередниченко В.С., Римарева Л.В. Определение активности ферментов. Справочник. – М.:ДеЛи принт, 2003. – 375 с. 84. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни «Біохімія» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» всіх форм навчання. – Тернопіль: ТНТУ, 2016. – 78 с. 85. Brandelli A., Daroit D. J., Corrêa А. P. F. Whey as a source of peptides with remarkable biological activities // Food Research International. 2015. Vol. 73. P. 149-161. doi: https://doi.Org/10.1016/j.foodres.2015.01.016. 86.Юкало А. В., Дацишин К. Є., Юкало В. Г. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos Taurus) // Biotechnologia Acta. 2013. T. 6 № 5. С. 49-61. doi: https://doi.org/10.15407/biotech6.05.049. 87.Advanced Dairy Chemistry: Volume 1B: Proteins: Applied Aspects / McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. (Eds.). Springer, 2016. 498 p. 88.Enzymatic hydrolysis of heat-induced aggregates of whey protein isolate/ O’Loughlin I. B., Murray B. A., Kelly P. M., FitzGerald R. J., Brodkorb A.// Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2012. Vol.60, Issue 19. P. 4895– 4905. Doi: 10.1021/jf205213n. 89.Structural analysis of new antihypertensive peptides derived from cheese whey protein by proteinase K digestion / Abubakar A., Saito T., Kitazawa H., Kawai Y., Itoh T.// Journal of Dairy Science.1998. Vol. 81, Issue12. P. 3131– 3138.doi:10.3168/jds.S0022-0302(98)75878-3. 90. Dipeptidyl peptidase-IV inhibitory peptides generated by tryptic hydrolysis of a whey protein concentrate rich in β-lactoglobulin / Silveira S. T., MartínezMaqueda D., Recio I., Hernández-Ledesma B. //Food Chemistry. 2013. Vol. 141, Issue 2. P. 1072–1077. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.03.056. 91.Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Obtaining of β-lactoglobulin by gel filtration of cow milk whey // EUREKA: Life Sciences. 2019. № 2. P. 33– 39.doi: 10.21303/2504-5695.2019.00859. 92.Полыгалина Г. В., Чередниченко В. С., Римарева Л. В. Определение активности ферментов. Справочник. М.: Де Ли принт, 2003. 375 с. 93.Yukalo V., Datsyshyn K., Storozh L. Electrophoretic system for express analysis of whey protein fractions // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. Vol. 2, №11 (98). Р. 37–44.doi: 10.15587/1729- 4061.2019.160186. 94. Білкові гідролізати для дітей раннього віку / Шаркова Н. О., Жукотський Е. К., Авдєєва Л. Ю. Декуша Г.В. // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. 2013. Вип. 44., Т.2. С. 250– 252. 95. Dairy Chemistry and Biochemistry / Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney P. L. H., O’Mahony J. A. Springer, 2015. 584 p. Doi: https://doi.org/ 10.1007/978-3-319-14892-2. 96. Зацарний В. В. Конспект лекцій з дисципліни «Основи охорони праці». – Київ : КПІ, 2016. – 74 с. 97. Жидецький, В. Ц. Основи охорони праці: підручник / В. Ц. Жидецький, В. С. Джигирей, О. В. Мельников — Вид. 2-е, стериотипне. — Львів: Афіша, 2000. — 348 с. 98. Основи охорони праці: Підручник. 2-ге видання, доповнене та перероблене. / К. Н. Ткачук, М. О. Халімовський, В. В. Зацарний, Д. В. Зеркалов, Р. В. Сабарно, О. І. Полукаров, В. С. Коз’яков, Л. О. Мітюк. За ред. К. Н. Ткачука і М. О. Халімовського. — К.: Основа, 2006 — 448 с. 99. Я. О. Сєріков. Основи охорони праці: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти. – Харків, ХНАМГ, 2007. - 227с. 100. Винокурова Л. Е., Васильчук М. В., Гаман М. В. Основи охорони праці: Підручн. для проф.-техн. навч. закладів. — 2-ге вид., допов., перероб. — К. : Вікторія, 2001. - 192 с. 101. Абільтарова Е. Н. Основи охорони праці. Модуль 1: Правові та організаційні питання охорони праці, основи фізіології, гігієни праці та виробничої санітарії : навч.-метод. посібник / Е. Н. Абільтарова, М. С. Корець, С. М. Яшанов. – К. : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2010. – 409 с. 102. Основи охорони праці : підручник / М. С. Одарченко, А. М. Одарченко, В. І. Степанов, Я. М. Черненко. - X.: Стиль-Издат, 2017. - 334 с. 103. Гандзюк М. П., Желібо Є. П., Халімовський М. О. Основи охорони праці: Підруч. для студ. вищих навч. закладів За ред. М. П. Гандзюка –К.: Каравела, 2004. - 408 с. 104. Грибан В. Г., Негодченко О. В. Охорона праці. Навч. посіб. 2ге вид.– К.: Центр учбової літератури, 2011. – 280 с. 105. Підвищення стійкості роботи об'єктів господарської діяльності (ОГД) за надзвичайних умов мирного й воєнного часу (Конспект лекцій для студентів очної і заочної форми навчання всіх напрямків) / Укл. Обухов С.О. - Харків: ХНАМГ, 2008 р. 27 с. 106. Технология продуктов из вторичного молочного сырья: Учебное пособие. А. Г. Храмцов [и др.]. — СПб.: ГИОРД, 2009. — 424 с.: ил. 107.Теоретичні основи технології харчових виробництв [Електронний ресурс] //Тема: «Загальна характеристика харчових виробництв». Лекція №2. Режим доступу: https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=189657 (дата звернення 09.12.2019). Назва з екрану. 108.Технологія молока і молочних продуктів [Електронний ресурс] //Лабораторна робота №1. Вивчення показників якості молока незбираного. Режим доступу: https://dl.tntu.edu.ua/content.php?cid=244554 (дата звернення 09.12.2019). Назва з екрану.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplomna Bereketa.pdfДипломна робота1,65 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref Bereketa.pdfАвтореферат199,18 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора