Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29991
Назва: Отримання біологічно активних фосфопептидів з протеїнів молока
Інші назви: Bioactive phosphopeptides obtaining from milk proteins
Автори: Процик, Денис Іванович
Protsyk D.I.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Процик Д.І. Отримання біологічно активних фосфопептидів з протеїнів молока : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Д.І. Процик. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 89 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 1-січ-2020
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Сторож, Людмила Анатоліївна
Члени комітету: Стадник, Ігор Ярославович
УДК: 577.112
Теми: 181
харчові технології
протеїни молока
протеоліз
фосфопептиди
гель-фільтрація
milk proteins
proteolysis
phosphopeptides
gelfiltration
Кількість сторінок: 89
Короткий огляд (реферат): Процик Д.І. Отримання біологічно активних фосфопептидів з протеїнів молока. – Рукопис. Дослідження на здобуття освітнього ступеня «магістр» зі спеціальності 181 «Харчові технології». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Дипломна робота присвячена виділенню біоактивних фосфопептидів з гідролізатів фосфопротеїнів коров’ячого молока, отриманих за дії на них ферментного препарату тваринного походження «Панкреатин». Протеоліз фосфопроетїнів молока проводили в умовах, що моделюють процеси їх перетворення в шлунково-кишковому тракті. Гель-фільтрацією на сефадексах встановлено молекулярні маси отриманих фосфопептидів. Встанвовлено, що основна їх частка за цим показником відповідає відомим природним фосфопептидам. Ключові слова: протеїни молока, протеоліз, фосфопептиди, гельфільтрація.
Protsyk D.I. Bioactive phosphopeptides obtaining from milk proteins. – Manuscript. Rasearch for obtaining an educational degree «Master» in specialty 181 «Food Technologies». – Ternopil Ivan Puluj National Technical University, 2019. The master’s work is devoted to the isolation of bioactive phosphopeptides from cow's milk phosphoproteins hydrolysates, obtained by the action of animal origin enzyme «Pancreatin». Milk phosphoproteins proteolysis was performed in the conditions which are modeling the processes of their digestion in the gastrointestinal tract. The molecular masses of the obtained phosphopeptides were established by gel filtration on Sephadexes. It is confirmed that the major part of them according to this indicator corresponds to known natural phosphopeptides. Key words: milk proteins, proteolysis, phosphopeptides, gelfiltration.
Опис: Захист відбудеться 27 грудня 2019 р. о 9.00 на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14.
Зміст: Вступ Мета і завдання роботи…… 1. Огляд літератури…… 1.1. Природні біологічно активні пептиди……. 1.2. Біологічіно активні пептиди з протеїнів молока…. 1.3. Біологічно активні казеїнові фосфопептиди.…… 1.4. Вплив казеїнових фосфопептидів на засвоєння мінеральних речовин.. 1.5. Отримання білкових гідролізатів……… 2. Матеріали і методи досліджень……. 3. Власні дослідження……… 3.1. Результати власних досліджень та їх обговорення…… 3.2. Розрахунок економічної ефективності проведених досліджень…… 4. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях ….. 5. Екологія………… Висновки і пропозиції виробництву…... Список використаної літератури……. Додатки…… Апробація результатів дипломної роботи
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29991
Власник авторського права: © Процик Д.І., 2019
Перелік літератури: 1. Апостолюк С.О., Джигерей В.С., Апостолюк А.С. Промислова екологія: навч. посіб. К. : Знання, 2005. 474. 2. Антонов К.К. Химия протеолиза. М: Наука,1991. 504 с. 3. Аряєв М.Л., Клименко В.А., Кожем’яка А.І., Фьоклін В.О. Атопічний дерматит у дітей. К., 2006. 88 с. 4. Барышников И.И. Экологическа токсикология: В 2 ч. / И.И. Барышников, А.О. Лойт, М.Ф Савченков. Иркутск: Изд-во Иркут. ун-та, 1991. Ч. I, 164 с. 5. Боровик Т.Э., Ладодо К.С., Рославцева Е.А. и др. Современные взгляды на организацию прикорма детей с пищевой аллергией. Вопр. дет. диетол. 2003. Т.1, №1. С. 79–82. 6. Вредные вещества в окружающей среде. Кислородсодержащие органические соединения; под. ред. В.А. Филова, Б.А. Ивина, Ю.И. Мусийчука: СПб.: Профессионал. 2004. 344 с. 7. Ганонг В. Ф. Фізіологія людини: Пер. з англ. Львів: БаК, 2002. 784 с. 8. Голиков С.Н. Общие механизмы токсического действия / С.Н. Голиков, И.В.Саноцкий, Л.А. Тиунов М.: Медицина, 1986. 280 с. 9. Горбатова К. К. Биохимия молока и молочных продуктов. СПб: Гиорд, 2001. 320 с. 10. Гріщенко Г.В. Розробка технології сухих сумішей з гідролізованим білком для дитячого харчування (автореферат). Київ, 2007. 11. Губський Ю.І. Біологічна хімія: Підручник. Київ Тернопіль: Укрмедкнига, 2000. 508с. 12. Джигирей В.С. Екологія та охорона навколишнього природного середовища Київ: Знання, 2004. 310 с. 13. Дмитренко І.П. Джерела утворення та надходження діоксинів в організм людини. Екологічний вісник. 2005 №5. С. 10-11. 14. Долин П. А. Справочник по технике безопасности. М.: Энергоатомиздат, 1985. 824 с. 15. Екологія довкілля. Охорона природи: навчальний посібник для студентів вузів / В. Грицик, Ю. Канарський, Я. Бедрій. К.: Кондор, 2009. 290 с. 16. Эксль Б.-М., Нетребенко О.К. Гипоаллергенное питание у детей первого года жизни [Текст] / О.К. Нетребенко, Б.М. Эксль // Педиатрия. – 2003. – №2. – С. 42–45. 17. Запольський А. К. Екологізація харчових виробництв: Підручник для студентів ВНЗ. К: Вища школа, 2005. 428 с. 18. Исидоров В.А. Экологическая химия: учебное пособие для вузов / В.А. Исидоров – СПб .: Химиздат, 2001. 304 с. 19. Кулинский В.И. Обезвреживание ксенобиотиков. Соросовкий Образовательный журнал. 1999. № 1. С. 8-12. 20. Ленинджер А. Основы биохимии : в 3 т. / А. Ленинджер; пер. с англ. В. В. Борисова, М.Д. Гроздовой, С.Н. Преображенского [под ред. В.А. Энгельгардта, Я. М. Варшавского]. М. : Мир, 1985. 1055 с. 21. Максимюк Н.Н., Марьяновская Ю.В. О преимуществах ферментативного способа получения белковых гидролизатов. Фундаментальные исследования. 2009. № 1. С. 34-35. 22. Мусієнко М.М. Екологія. Охорона природи: словник-довідник / М.М. Мусіенко, В.В. Серебряков, О.В. Брайон. К.: Знання, 2002. 550 с. 23. Овчинников Ю.О. Биоорганическая хімія. М.: Просвітництво, 1987. 815с. 24. Остерман Л.А. Хроматография белков и нуклеиновых кислот. М.: Наука, 1985. 536с. 25. Охорона праці та промислова безпека: навч. посіб. / [ К.Н. Ткачук, В.В. Зацарний, Р.В. Сабарно, С.Ф. Каштанов та ін.]; за ред. К.Н. Ткачука і В.В. Зацарного. К., 2009. 454 с. 26. Протоєрейський О.С. Охорона праці в галузі: навч. посіб./О.С. Протоєрейський, О.І. Запорожець. К.: Книжкове вид-во НАУ, 2005. 268с. 27. Рогожин В.В. Біохімія молока та молочних продуктів / В.В. Рогожин. СПб: ГІОРД, 2006. 28. Сегда Д. Г., Гендзюк М. П., Степанець І. Ф. Вендиченський В.Н., Литвененко А. М., Іваненко О. В. Основи охорони праці. К.: Основа, 2000. 416 с. 29. Связь между химическим строением и детоксицирующей активностью некоторых синтетических полимеров, содержащих третичные аминогруппы, при интоксикации эпихлоргидрином / И.Ю. Высоцкий, И.П. Федорова, В.Д. Лукьянчук и др. Физиологически активные вещества. 1995. Вып. 26. С. 39-44. 30. Сидорин Г.И. Об адаптации к действию химических веществ / Г.И. Сидорин, Л.В. Луковникова // II съезд токсикологов России: тез. докл. Москва, 10 - 13 ноября 2003 г. М., 2003. С. 240-242. 31. Сидоренко Л.І. Сучасна екологія. Наукові, етичні та філософські ракурси: навчальний посібник. Київ, 2002. 150 с. 32. Телитченко М.М., Остроумов С.А. Введение в проблемы биохимической экологии. М.: Наука, 1990. 288 с. 33. Телишевская Л.Я. Белковые гидролизаты: получение, состав, приминение. Аграрная наука. 2000. 34. Фрумин Г.Т. Экологическая химия и экологическая токсикология. СПб.: изд. РГГМУ, 2000. - 198 с. 35. Химический синтез пептидов / Гершкович А. А., Кибирев В. К.; Отв. ред. Серебряный С. Б.; АН Украины. Ин-т биоорган, химии и нефтехимии. Киев : Наук, думка, 1992. 360 с. 36. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / О.П Чагаровський, Н.А Ткаченко, Т.А Лисогор. – Одеса.: «Сімекс-прінт», 2013. 268с. 37. Храмцов А.Г. Деминерализация лактозосодержащего сырья методом электродиализа. Обзорная информация / А.Г. Храмцов, И.А. Евдокимов, Г.С. Варданян, А.И. Терновой. АгроНИИТЭИММП. 1992. С. 32. 38. Храмцов А.Г. Науково-технічні аспекти раціонального використання молочної сироватки. Мол. пром-сть, 1993. №2. С.2-4. 39. Шугалей И. В., Гарабаджиу А. В., Целинский И. В. Химия белка: учебное пособие / СПб. : Проспект науки, 2011. 200с. 40. Юкало А.В. Біоактивні пептиди протеїнів сироватки молока корів (Bos taurus) / А. В. Юкало, К. Є. Дацишин, В. Г. Юкало. Biotechnologia Acta. 2013. Т. 6, № 5. С. 49-61. 41. Юкало А.В. Протеїни казеїнового комплексу молока корів (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів / А. В.Юкало, Л. А. Сторож, В. Г. Юкало // Біотехнологія. 2012. 5, № 4. С. 21-33. 42. Юкало В. Г. Електрофорез білків молока. Медична хімія. 2000. № 4. С. 79−82. 43. Юкало В. Г. Електрофорез білків казеїнового комплексу в анодній системі поліакриламідного гелю. Вет. біотехнол. 2007. № 11. С. 246-251. 44. Юрин В.М. Основы ксенобиологии. Минск: Новое знание, 2002. 268 с. 45. Якубке Х.Д., Ешкайт Х. Аминокислоты, пептиды, белки: Пер. с нем. М.: Мир, 1985. 456 с. 46. Berrocal R.,Chanton S.,Juillerat M. et al. Tryptic phosphopeptides from whole casein II. Pysicochemical properties related to the solubilisation of calcium. J.Dairy Res.1989. Vol.56. P.335-341. 47. Brandsch M., Brust P., Neubert K. Β. Casomorphins - chemical signals of intennstinal transport system. Weinheim: VCH, 1994. P. 207-219. 48. Brantl V., Neubert K. Opioid peptides derivedfrom food proteins Trends Pharmacol. Sci. 1986. V. 7, N 1. P. 6-7. 49. Brommage R.,Jullerat M.,Jost R. Influence of casein phosphopeptides and lactulose on intestinal calcium absorption in adult female rats. Leit. 1991.Vol. 71. P.173-180. 50. Chabance B.,Marteau P.,Rambaud J.C.et al. Casein peptide release and passage to the blood in humans during digestion of milk or yogurt. Biochimie. 1998. Vol.80, №2. P.155-165. 51. Eigel W.N., Butler J.E., Ernstrom C.A. Nomenclature of proteins of cow`s milk: Fifth revision. J Dairy Sci. 1984. Vol.67, №8. P.1599-1631. 52. Farrell H. M., Jimenez-Flores R., Bleck G. T. Nomenklature of the proteins of cows’ milk - sixth revision. J. Dairy Sci. V. 87, № 6. P. 1641-1674. 53. FitzGerald R.J.Potential uses of caseinophosphopeptides. Int.Dairy J. 1998. Vol.8. P.451-457. 54. Haque E., Chand R., Kapila S. Biofunctional Propeties of Bioactive Peptides of Milk Origin. Food Rev. Intern. 2009. V. 25, № 1. P. 28-43. 55. Holt C., Timmins P.A., Errington N., Leaver J.A core-shell model of calcium phosphate nanoclusters stabilized by beta-casein phosphopeptides, derived from sedimentation equilibrium and small-angle X-ray and neutronscattering measurements. Eur. J. Biochem. 1998. Vol. 252. Р. 73-78. 56. Jolles P., Loucheuxx Lefebvre M. H., Hennschen A. Structural relatedness of κcasein and fibrinogen γ-chain. J. Molec. Evol. 1978. V. 11. P. 271-277. 57. Jullerat M., Beachler R., Berrocal R. Tryptic phosphopeptides from whote casein I.Preparation and analysis by FPLC. J. Dairy Res. 1989. Vol. 56. P.603- 611. 58. Kayser H., Meisel H. Stimulation of humanperipheral blood lymphocytes by bioactive peptides derived from bovine milk proteins. FEBS Lett. 1996. V. 383, № 1-2. P. 18-20. 59. Kopra N., Seholz-Ahrens K,E., Barth C.A. Effect of casein phosphopeptides on utiliszation of calcium in vitamin D-replete and vitamin D-deficient rats. Milchwiss.1992. Vol.47. P.488-493. 60. Korhonen H., Pihlanto A. Bioactive peptides: Production and functionality. International Dairy Journal. 2006. V. 16. P. 945-960. 61. Lee Y.S.,Noguchi T.,Naito H. Phosphopeptides and soluble calcium in the small intestine of rats given a casein diet. Brit.J.Nutrit. 1980. Vol.43. P.457-467. 62. Maeno M., Yamamoto N., Takano T. Identifiication of an antihypertensive peptide from casein hydrolysate produced by proteinase from Lactobacillus helveticus CP 790. J. Dairy Sci. 1996. V. 79, N 8. P. 1316-1321. 63. Mahmud R., Matn M. A., Otani H. Mitogenic effect of bovine β-lactoglobulin and its proteolytic digests on mouse spleen resting cells. Pakist. J. Biol. Sci. - 2004. V. 7, N 12. P. 2047-2050. 64. Mc Donagh D., FitzGerald R.J. Production of caseinophosphopeptides (CPPs) from sodium caseinate using a range of commercial protease preparation. Int. Dairy J. 1998. Vol.8. P.39-45. 65. Miyauchi H., Kaino A., Shinoda I. et al. Immunomodulatory effect of bovine lactoferrin pepsin hydrolyzate on murine splenocy-tes and Peyer’s patch cells. J. Dairy Sci. 1997. V. 8, № 10. P. 2330-2339. 66. Pihlanto-Leppala A. Bioactive peptides derivedfrom bovine whey proteins Trend. Food Sci. Technol. 2001. V. 11, N 9-10. P. 347-356. 67. Pointellart A.,Gueguen L. Absence d’effect de l’incorporation d’un phposphopeptide du lait sur l’utilisation du calcium et du phosphore chez le jeune pork. Reproduc. Nutr. Develop. 1989. Vol.29. P.477-486. 68. Schusdziarra V., Schick R., Dela Fuente A. Effect of β-casomorphins and analogs on insuline release in dogs. Endocrinology. 1983. V. 112. P. 1948-1951. 69. Silva S.V., Malcata F.X. Caseins as source of bioactive peptides. Intern. Dairy J. 2005. V. 15. P. 1-15. 70. West, D.W. Structure and function of the phosphorylated residues of casein. J. Dairy Res. – 1986. – V. 53: – 333-352. 71. H. Zong H. Effects of molecular structure on the calcium-binding properties of phosphopeptides / H. Zong, L. Peng, S. Zhang et al. European Food Research and Technology. 2012. V. 235, № 5. P. 811-816.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplomna Protsyk.pdfДипломна робота6,65 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Aref Protsyk.pdfАвтореферат174,58 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора