Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29960
Назва: Розробка і створення біологічно активної харчової добавки із збалансованим співвідношенням жирних кислот родини омега
Інші назви: Development of a bioactive food additive with the most suitable balance of fatty acids of omega family
Автори: Витрикуш, Юлія Анатоліївна
Vytrykush J.А.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Витрикуш Ю.А. Розробка і створення біологічно активної харчової добавки із збалансованим співвідношенням жирних кислот родини омега : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ Ю.А. Витрикуш. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 84 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Покотило, Олег Степанович
Члени комітету: Стадник, Ігор Ярославович
УДК: 664
Теми: 181
харчові технології
кукурудзяна олія
купаж
жирнокислотний склад
поліненасичені жирні кислоти
corn oil
blend
fatty acid composition
polyunsaturated fatty acids
лляна олія
оливкова олія
ріпакова олія
flax oil
olive oil
rapeseed oil
Кількість сторінок: 84
Короткий огляд (реферат): Витрикуш Ю.А. Тема: «Розробка і створення біологічно активної харчової добавки із збалансованим співвідношенням жирних кислот родини омега». – Рукопис. Дослідження на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра за спеціальністю 181 «Харчові технології та інженерія». – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська кваліфікаційна робота присвячена розробці купажованих олій на основі кукурудзяної, лляної, ріпакої та оливкової олії, які у відомих пропорціях забезпечать оптимальне співвідношення між ПНЖК родин омега-3, -6 та -9. Метою є розробка купажованих олій як біологічно активних харчових добавок з оптимальним балансом ненасичених жирних кислот, зокрема з високим вмістом поліненасичених родини ω-3. На основі одержаних результатів запропонована суміш конопляної, лляної, соєвої та ріпакої олії у співвідношенні 60 : 20 : 10 : 10. із збалансованим співвідношенням поліненасичених жирних кислот родини ω-3, ω-6 і ω-9, яке становило 1 : 2,4 : 2,4 Ключові слова: кукурудзяна, лляна, оливкова і ріпакова олії, купаж, жирнокислотний склад, поліненасичені жирні кислоти
Vytrykush J. А. Theme: "Development of a bioactive food additive with the most suitable balance of fatty acids of omega family". - Manuscript. Research on obtaining a master's qualification level in the specialty 181 "Food Technology and Engineering". Ternopil by Ivan Puluj National Technical University, Ternopil, 2019. The master's qualification is dedicated to the development of blended oils based on corn, linseed, rapeseed and olive oil, which in known proportions will provide the optimal ratio between PUFAs of omega-3, -6 and -9 families. The aim is to develop blended oils as biologically active food additives with an optimal balance of unsaturated fatty acids, in particular with a high content of polyunsaturated ω-3 family. Based on the results obtained, a mixture of hemp, flax, soybean and rapeseed oil in the ratio of 60: 20: 10: 10. with a balanced ratio of polyunsaturated fatty acids of the family ω-3, ω-6 and ω-9 was proposed, which was 1: 2,4 : 2.4 Keywords: corn, flax, olive and rapeseed oil, blend, fatty acid composition, polyunsaturated fatty acids
Опис: Захист відбудеться 24 грудня 2019 р. о 14.00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 5, навчальний корпус №5, ауд. 14.
Зміст: Вступ 1. Огляд літератури. Харчові добавки з різним вмістом поліненасичених жирних кислот родин омега-3, -6 та-9 1.1. Купажі олій як нові функціональні харчові продукти 1.2. Характеристика ринку купажованих олій 1.3. Біологічна і харчова цінність олій як джерел омега кислот 1.4. Метаболізм поліненасичених жирних кислот в організмі 1.4.1. Метаболізм ПНЖК родини ώ-6 1.4.2. Метаболізм ПНЖК родини ώ-6 2. Матеріали і методи досліджень 2.1. Схема досліджень 2.2. Дослідження жирнокислотного складу олій і їх купажів 3. Результати власних досліджень та їх обговорення 3.1. Жирнокислотний склад кукурудзяної, лляної, ріпакової і оливкової олії 3.2. Жирнокислотний склад купажованих олій 4. Охорона праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях 4.1. Охорона праці 4.2. Безпека в надзвичайних ситуаціях 5. Екологія 5.1 Екологічна безпека харчових продуктів 65Економічна ефективність Висновки і пропозиції виробництву Список використаної літератури Додатки
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29960
Власник авторського права: © Витрикуш Ю.А., 2019
Перелік літератури: 1. Canfield L.M. Sesame seed is a rich source of dietary lignans // J. Amer. Oil Chem. Soc. – 2006. – 83, №8. – с. 718-723. 2. Dietary defatted sesame flour decreases susceptibility to oxidative stress in hypercholesterolemic rabbits / M. H Kang, Y. Kawai, M. Naito, T. Osawa // J. Nutr. — 1999. — Vol. 129. — P. 1885—1890. 3. Evans J.C. Optimal Tocopherol Concentrations to Inhibit Soybean Oil Oxidation //JAOCS. – 2002. – V. 79, №1.– P.47-51. 4. Folch J., Lees M., Stanley G.H.S. A simple method for the isolation and purification of total lipides from animal tissues // J. Biol. Chem. – 1957. - 226(1). – Р. 497–500. 5. Free Radical Reactions and Antioxidant Activities of Sesamol: Pulse Radiolytic and Biochemical Studies / Ravi Joshi, M. Sudheer Kumar, K. Satyamoorthy et al. — Режим доступу: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ jf0489769. 6. Heller A. Omega-3-Fettsauren als adjuvante Therapie bei inflammatorischen Reaktionen / A. Heller, T. Koch // Anaesthesiologie & Intensivmedizin. – 1996. – V. 10(37). – P. 517-529. 7. Kelly G.S. Squalene and its potential clinical uses. Altern Med Rev 1999; 4(1): Р. 29-36. 8. Knapp H. R. Physiological and biochemical effects of ω-3 fatty asids in man / H. R. Knapp / Essential Fatty Acids and Eicosanoids; ed. A. Sinclair, R. Gibson. — Champaign : AOCS Publications, 1993. — P. 330—333. 9. Kochhar S.P. Stabilization of Frying Oils with Natural Antioxidative Components. Eur. J. Lipid. Sc. Technol., 2000, v.102, N 8/9. 10. Lipids in modern nutrition / Ed. By M.Horisberger and U. Bracco. Nestle nutrition. –N. –Y.: Raven Press, 1987. – 248 p. 11. Martin-Moreno J. M. The role of olive oil in lowering cancer risk : Is this real gold or simply pinchbeck? // J. Epidemiologic and Community Health. — 2000. — Vol. 54, N 10. — Р. 726—727. 12. Potter D. Positive Nutrition – Making and Happen / D. Potter // Food Ingredients Europe. Conference Processing.–1995. – P. 180. 13. What is the optimum w-3 to w-6 fattyacid (FA) ratio of parenteral lipid emulsions in postoperative trauma? / В.J. Morlion [etс.] // Clinical Nutrition. ─ 1997. ─ Vol. 16 (Suppl. 2). – Р. 49. 14. Амброзевич Е. Г. Особенности европейского и азиатского подходов к ингредиентам для продуктов здорового питания / Е. Г. Амброзевич // Пищевая промышленность. – 2005. – № 4. – С. 12–13. 15. Белинская А.П. Разработка функционального продукта со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот / А.П. Белинская, Л.В Кричковская, Т.И. Зекунова // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2009. - №15. - С. 94-98. 16. Белинская А.П. Смесевые масла как продукт функционального назначения / А.П. Белинская, Л.В. Кричковская // Пищевые технологии и биотехнологии [Текст]: материалы Х междунар. конф. молодых ученых, 12- 15 мая 2009 г. Казань. - Казань: Институт пищевых производств и биотехнологии. - 2009. - С.379. 17. Бєлінська а.п. Вибір олійної основи з метою стабілізації біологічно активних речовин від окисного псування / а.п. Бєлінська, л.В. кричковська, і.Г. Радзієвська, т.І. Зекунова // Харчова промисловість. - Київ: НУХТ. - 2010. - № 9. - С. 42-45. 18. Бєлінська А.П. Вплив фізико-хімічних показників на стійкість до окиснення олійного розчину в-каротину / А.П. Бєлінська // Вісник Національного технічного університету «Харківського політехнічного інституту». - Харків: НТУ «ХПІ». - 2010. - №4. - С. 6-10. 19. Бєлінська А.П. Динаміка окиснення ліпідних продуктів мікробіологічного та рослинного походження / Л.В. Кричковська, А.П. Бєлінська // Біотехнологія. Наука. Освіта. Практика [Текст]: матеріали ІV Міжнар. наук.-практ. конф., 11-13 листопада, 2008 р. Дніпропетровськ. - Дніпропетровськ: ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет». - 2008. - С 33. 20. Бєлінська А.П. Дослідження окисної здатності олії амаранту / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Інформаційні технології: Наука, техніка, технологія, освіта, здоров'я [Текст]: матеріали ХVІ міжнар. наук.-практ. конф., 4-6 червня, 2008 р. Харків: у 2 ч. - Ч. 2 / оргкомітет: Л.Л. Товажнянський (голова). - Харків: НТУ «ХПІ». - 2008. - С. 5. 21. Бєлінська А.П. Застосування в-каротину біотехнологічного походження у функціональних жирових продуктах. / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. - Одеса: ОНАХТ. - 2009. - Вип. 36. - Том. 2. - С. 183-186. 22. Бєлінська А.П. Олійні суміші як збалансований за складом та стабільний до окислювання продукт / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська // Наукові здобутки молоді - вирішенню проблем харчування людства у ХХ столітті [Текст]: матеріали 75-ї наук. конф. молодих вчених, аспірантів і студентів, 13-14 квітня, 2009 р. Київ / оргкомітет: А.І. Українець (голова). - Київ: НУХТ. - 2009. - С. 106. 23. Бєлінська А.П. Розробка скваленвмісної сумішевої олії зі збалансованим складом поліненасичених жирних кислот / А.П. Бєлінська, Л.В. Кричковська, Н.І. Черевична // Східноєвропейський журнал передових технологій. - Харків, Технологічний центр. - 2010. - № 3/8 (45). - С. 68-70. 24. Бєлінська А.П. Розробка технологічних режимів рафінації олійних розчинів в-каротину / А.П. Бєлінська, Л.В. кричковська, Т.І. Зекунова // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. - Одеса: ОНАХТ. - 2010. - Вип. 38. - Том. 2. - С. 89-92. 25. Біологічна хімія: підручник / Н.Г. Марінцова [та ін.]. – Л.: Львів. політехніка, 2009. –324 с. 26. Возіанов О.Ф. Харчування та здоров’я населення України (концептуальні основи раціонального харчування) / О.Ф .Возіанов // Журн. Академії медичних наук України. – 2002. – Т. 8, №4. – С. 647-657. 27. Голубева В. С., Бабодей В. Н., Воронцов О. С., Тимофеева О. Н. Опыт разработки масложировых продуктов для функционального питания / В. С. Голубева, В. Н. Бабодей, О. С. Воронцов О. Н. Тимофеева // Пищевая промышленность: наука и технология. – 2009. – №2. – С. 37 – 41. 28. Григорьева В. Н., Лисицын А. Н. Смеси растительных масел – биологически полноценные продукты / В. Н. Григорьева, А. Н. Лисицын // Масложировая промышленность. – 2005. – №1. – С. 9 – 10. 29. ДСТУ 4536:2006. Олії купажовані. Технічні умови. [Чинний від 2008—01—01]. — К. : Держспоживстандарт, 2007. — 26 с. 30. Изучение состояния системы перекисного окисления липидов – антиокислительной защиты при использовании соевого масла у больных ишемической болезнью сердца и гипертонической болезнью /А.В.Погожева, Н. М. Кондакова, Г. Ю. Мальцев [и др.] // Вопросы питания. - 2000. - № 6. - С. 2—32. 31. Кочеткова А. А. Современная теория позитивного питания и функциональные продукты // Пищевая промышленность. – 1999. – № 4. – С. 7–10. 32. Кричковская Л.В. Природные антиоксиданты / Л.В.Кричковская, Г.В.Донченко, С. И. Чернышов. — Х. : Модель вселенной. — 2002. — 376 с. 33. Кулакова С. Н., Викторова Е. В. Растительные масла нового поколения и их роль в питании // Масла и жиры. – 2006. – №9. – С. 1 – 5. 34. Кулакова С. Н., Гаппаров М. М., Викторова Е. В. О растительных маслах нового поколения в нашем питании / С. Н. Кулакова, М. М .Гаппаров Е В. Викторова // Масложировая промышленность. – 2005. – №1. – С. 4 – 7. 35. Левицкий А.П. Идеальная формула жирового питания. – Одесса, 2002. – 62 с.2. 36. ЛевицкийА. П. Идеальная формула жирового питания / А. П. Левицкий. — Одесса: НПА "Одесская Биотехнология". — 2002. — 62 с. 37. Нечаев А. П. Научные основы технологий получения функциональных жировых продуктов нового поколения / А. П. Нечаев // Масла и жиры. – 2007. – №8. – С. 26 – 27. 38. Нечаев А. П., Кочеткова А. А. Растительные масла функционального назначения / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова // Масложировая промышленность. – 2005. – №3. – С. 20 – 21. 39. Нечаєв А.П. Пищевая химия – ГИОРД. – 2003. – 640 с. 40. Никонович С Н Разработка новых типов растительных масел и биологически активных добавок для функционального питания: автореф. дис…. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.10; спец. 05.18.06 / Никонович Сергей Николаевич – Краснодар, 2003. – 24 с. 41. Никонович С Н Тимофеенко Т И Гринь Н Ф Функциональные свойства жировых продуктов нового поколения / С Н Никонович Т И Тимофеенко Н. Ф Гринь // Известия вузов. Пищевая технология. – 2006. – №1. – С. 18 – 20. 42. Никонович С. Н. Тимофеенко Т И Спильник И В Скакалин Е В Новые типы растительных масел «идеального состава / С Н Никонович Т И Тимофеенко И. В Спильник Е В Скакалин // Известия вузов. Пищевая технология. – 2005. – №2 – 3. – С. 108 – 109. 43. Обухова Л. А., Вязовая Е. А. Масла фирмы «Дельфа»: кедровые, капсулированные и растительные / Л А Обухова, Е. 121 ISN 2079.54 Вісник НТУ ХПІ». 2013 №1(985) А Вязовая // Библиотека компании «Арго». – Новосибирск. – 2008. 44. Общность атеросклероза и воспаления: специфичность атеросклероза как воспалительного процесса [Электронный ресурс] / В.Н. Титов // Российский кардиологический журнал. – 1999. – № 5.– Режим доступа: <http://medi.ru/doc/6690510.htm>. 45. Олег Покотило, Витрикуш Юлія. Біологічно активна харчова добавка із збалансованим складом ПНЖК родин омега-3, 6 та 9 // Стан і перспективи харчової науки та промисловості: тези доповідей V Міжнародної науково-технічної конференції. (Тернопіль 10-11 жовтня 2019 року) / МОН України, ТНТУ імені Івана Пулюя – Тернопіль: ТНТУ імені Івана Пулюя, 2019. – С. 149. 46. Паронян В. Х., Восканян К. Г. Пути обагащения жирно кислотного состава эмульсионного жирового продукта / В. Х. Паронян, К. Г. Восканян // Хранение и переработка сельхозсырья / – 2005. – №6. – С. 54. 47. Пат № 2242136 Россия, МПК А 23 D 7 / 00 Пищевой эмульсионный жировой продукт / Козярина Г. И, Круглов С. Г., Комаров А. В., Восканян К Г Паронян В Х Восканян О С Скрябина Н М – № 2003118039 / 13; заявл. 19.06.2003; опубл. 20.12.2004. 48. Пат. на корисну модель U2009 45762, Україна, МПК А 23 D 9/00. Харчовий функціональний продукт / Бєлінська А.П., Кричковська Л.В. Заявл. 09.06.1009, Опубл. 25.11.2009, Бюл. № 22, 2 с. 49. Пат. на корисну модель U2010 47882, Україна, МПК А 23 D 9/00. Вітамінізований харчовий функціональний продукт на основі рослинних олій / Кричковська Л.В., Бєлінська А.П. Заявл. 21.09.1009, Опубл. 25.02.2010, Бюл. № 4, 3 с. 50. Петрова Г.В. Роль α-токоферола в оксидативном стрессе тимоцитов крысы, индуцированном пероксидом водорода и менадионом / Г.В. Петрова, Г.В. Донченко // Укр. біохім. журнал. – 2008. – № 3. – С. 94-102. 51. Покотило О.С. Ліпогенез і холестерологенез у печінці після навантаження щурів холестеролом / О.С. Покотило, В.Г. Янович // Укр. біохім. журн. — 2008. — 80, N 1. — С. 68-72. 52. Покотило О.С., Коваль М.І., НедошиткоХ.Ю. Стабілізація ώ-3 поліненасичених жирних кислот БАД «альфа+омега» при-родними антиоксидантами // Медична хімія. – 2009. – Т.11. – № 3. – С. 117-120. 53. Покотило O.С. Ліпогенез і холестерологенез у головному мозку лабораторних тварин після навантаження холестеролом // O.С.Покотило, М.Д.Кухтин, О.О.Покотило, Т.Я.Ярошенко, М.І.Коваль // Медична хімія. – 2015. –.№4. – С. 68-92. 54. Потребительское общество АРГО. Украинский Информационный центр. — Режимдоступа : http:/www.argo-shop.com.ua. 55. Прокопенко Л Г Бойняжева Л И Павлова Е. В Полиненасыщенные жирные кислоты в растительных маслах / Л Г Прокопенко Л И Бойняжева, Е. В Павлова // Масложировая промышленность. – 2009. – №2. – С. 11 – 12. 56. Рудаков О. Б. Алгоритм оптимизации состава жировой фазы спредов / О. Б. Рудаков // Масложировая промышленность. – 2006. – №3. – С. 42 – 44. 57. Рудаков О. Б. Применение номограмм в оптимизации состава жировой фазы спредов / О. Б. Рудаков А. Н. Понамарев, Д. Б. Паринов, К. К. Полянский // Масложировая промышленность. – 2006. – №4. – С. 24 – 26. 58. РыженковВ. Е. Особенности влияния насыщенных и ненасыщенных жирних кислот на обмен липидов, липопротеидов и развити еишемической болезни сердца / В. Е. Рыженков // Вопросы питания. — 2002. № 3. - С. 40- 45. 59. Самойлов А. В., Кочетков А. В. Оптимизация расчета смесей растительных жиров и масел с использованием критериев их физиологической функциональности / А. В. Самойлов, А. В. Кочетков // Пищевая промышленность. – 2010– №9, С. 68 – 70. 60. Скорюкин А. Н. Технология получения и применения купажированных жировых продуктов с оптимальным составом ПНЖК: автореф. дис…. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук.: спец. 05.18.06 / Скорюкин А Н М., 2005. – 20 с. 61. Скорюкин А. Н., Нечаев А. П., Кочеткова А. А., Барышев А. Г. Купажированные растительные масла со сбалансированным жирнокислотным составом для здорового питания / А Н Скорюкин, А. П Нечаев, А А. Кочеткова А Г Барышев // Масложировая промышленность. – 2002. – №2. – С. 26 – 27. 62. Скорюкин А. Н., Нечаев А. П., Кочеткова А. А., Барышев А. Г. Купажированные растительные масла со сбалансированным жирнокислотным составом для здорового питания / А Н Скорюкин А П Нечаев, А. А Кочеткова, А Г Барышев // Масложировая промышленность. – 2002. – №2. – С. 26 – 27. 63. Смоляр В. І. Концепція ідеального жирового харчування / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. — 2006. — № 4. — Р. 14—24. 64. Стефаник М. Б. Тонкослойная и газожидкостная хроматография липидов // М. Б. Стефаник, В. И. Скорохид, О. П. Елисеева. – Львов.- 1985. – 27 с. 65. Табакаева О В Каленик Т К Обогащенные растительные масла с оптимизированным жирнокислотным составом / О В Табакаева, Т К Каленик // Масложировая промышленность. – 2007. – №2. – С. 34 – 35. 66. Табакаева О В Новые виды растительных масел как источники полиненасыщенных жирных кислот и селена / О В Табакаева // Масложировая промышленность. – 2007. – №6. – С. 26 – 27. 67. Табакаева О В., Каленик Т К Растительные масла с оптимизированным жирнокислотным составом / О. В Табакаева Т К. Каленик // Масложировая промышленность. – 2007. – №1. – С. 21 – 22. 68. Табакаева О. В. Функциональные эмульсионные продукты нового поколения / О. В. Табакаева // Масложировая промыленность. – 2007. – №3. – С. 17 – 18. 69. Титов В. З. Биологическое обоснование применения полиненасыщенных жирних кислот сімейства ω-З в профилактике атеросклероза / В. Н. Титов // Вопросы питания. - 1999. - № 3. - С. 34-41. 70. Шеманська Є.І. Склад і біологічна цінність олій холодного пресування / Вісник ДонНУЕТ. - 2012.- № 1(53). – С.221-225.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dyplomna Vytrykush.pdfДипломна робота2,33 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити
AREF Vytrykush.pdfАвтореферат360,58 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора