Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29954
Назва: Розширення асортименту овочевих маринадів з використанням фруктової сировини
Інші назви: Product-line expansion of vegetable pickle souses using fruits
Автори: Будзінський, Андрій Сергійович
Budzinskyi А.S.
Приналежність: Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Будзінський А.С. Розширення асортименту овочевих маринадів з використанням фруктової сировини : дипломна робота магістра за спеціальністю „181 — харчові технології“/ А.С. Будзінський. — Тернопіль: ТНТУ, 2019. — 103 с.
Дата публікації: 2019
Дата внесення: 29-гру-2019
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Тернопіль
Науковий керівник: Карпик, Галина Вікторівна
Члени комітету: Лясота, Оксана Михайлівна
УДК: 664.8
Теми: 181
харчові технології
органічні кислоти
фруктові соки
маринади
кислотність
харчова цінність
organic acids
fruit juices
marinades
acidity
nutritional value
Кількість сторінок: 103
Короткий огляд (реферат): Будзінський А. С. Розширення асортименту овочевих маринадів з використанням фруктової сировини. Дослідження на здобуття освітнього ступеня «магістр» за спеціальністю 181 «Харчові технології», спеціалізацією «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів‖. – Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2019. Магістерська робота присвячена дослідженню можливості використання плодово-ягідних соків у виробництві овочевих маринадів, з метою отримання високоякісної безпечної продукції, розширення їх асортименту, підвищення біологічної цінності. Ключові слова: органічні кислоти, фруктові соки, маринади, кислотність, харчова цінність.
Budzinskyi А.S. Product-line expansion of vegetable pickle souses using fruits Research for the degree of Master's degree in specialty 181 "Food Technology", specialization "Technology of storage, preservation and processing of fruits and vegetables". - Ivan Pulyuy National Technical University of Ternopil, Ternopil, 2019. The master's thesis is devoted to the study of the possibility of using fruit and berry juices in the production of vegetable marinades, in order to obtain high-quality safe products, expanding their range, increasing biological value. Key words: organic acids, fruit juices, marinades, acidity, nutritional value.
Опис: Захист відбудеться 26 грудня 2019 р. о 9 .00 годині на засіданні екзаменаційної комісії №18 у Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя за адресою: 46000, м. Тернопіль, вул. Танцорова, 2, навчальний корпус № 5, ауд.14.
Зміст: ВСТУП… Розділ 1. Аналіз досвіду та перспективи розширення асортименту овочевих консервів з фруктами та ягодами (огляд літератури)… 1.1. Сучасна теорія здорового харчування. Складові частини харчових продуктів рослинного походження … 1.2 Причини псування харчових продуктів … 1.3 Способи запобігання псуванню харчових продуктів … 1.4 Характеристика харчових кислот …… 1.4.1 Фізико-хімічні властивості харчових кислот …… 1.4.2 Функціональні властивості органічних кислот …… 1.4.3 Джерела органічних харчових кислот ..… 1.4.4 Використання кислот в харчуванні людини…… 1.5 Основні види овочевих маринадів та технологічна схема їх виготовлення……… 1.6 Харчова цінність фруктів і ягід та їх соків, як сировини у виробництві овочевих консервів… 1.7 Аналіз останніх досліджень по використанню фруктових і ягідних соків у виробництві овочевих консервів… Висновки до розділу…… РОЗДІЛ 2. ОБЄКТИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ...... 2.1 Організація, предмети та матеріали дослідження…… 2.2 Методи дослідження… РОЗДІЛ 3 ВЛАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ… 503.1. Особливості технології виготовлення овочевих маринадів ..… 3.2. Обґрунтування вибору основної сировини. Вивчення якісних характеристик кабачків…… 3.3 Обґрунтування вибору додаткової сировини. Оцінка придатності плодово-ягідних соків для виготовлення овочевих маринадів…… 3.4 Дослідження впливу плодово-ягідних соків на якість овочевих консервів…… 3.5 Вплив тривалості зберігання на якість овочевих консервів з плодово-ягідними соками…… 3.6 Дослідження споживчої цінності овочевих консервів з фруктовими соками…… 3.6.1 Сенсорна оцінка досліджуваних консервів…… 3.6.2 Вплив компонентів консерви на її харчову цінність…… 3.7 Опис технологічної схеми виробництва досліджуваної консерви… Висновки до розділу… РОЗДІЛ 4 ОБҐРУНТУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ … ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ..… РОЗДІЛ 5 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ… РОЗДІЛ 6. ЕКОЛОГІЯ.....… 6.1 Екологічна безпека харчових продуктів…… 6.2 Утилізація відходів переробленої сировини…… СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/29954
Власник авторського права: © Будзінський А.С., 2019
Перелік літератури: 1. Українець А.І. Технологія оздоровчих харчових продуктів / А.І. Українець, Г.О. Сімахіна / Київ: НУХТ, 2009. – 310 с. 2. Жаданівський Р.І. Гігієна харчових продуктів і профілактика захворювань, пов’язаних з аліментрним фактором / Р.І. Жаданівський, С.С. Дністрян – Л.: ЛДМУ ім. Данила Галицького, 2000. – 127 с. 3. Глобальное руководство в интересах питания и роль ПКП ООН / Ш. Фриль, Ф. Бейкер, Дж. Ли. - United Nations System Standing Committee on Nutrition UNSCN Постоянный комитет Организации Объединѐнных Наций по проблемам питания. – 2017. – 76 с. 4. Уголев А.М. Теория адекватного питания и трофология / А.М. Уголев. – Л.: Наука, 1991. 272 с. 5. Функціональне харчування – новий підхід до здорового способу життя / О.О. Шемета, К.М. Дожук // Ліки України. – №1 (186), 2015. – С. 24–27. 6. Рингач Н. О. Громадське здоров'я як чинник національної безпеки: монографія / Н. О. Рингач. – К.: НАДУ, 2009. – 296 с. 7. Химический состав пищевых продуктов. кн. 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро и микроэлементов, органических кислот и углеводов / под ред. И.М. Скурихина. – М.: Агропромиздат, 1987. – 360 с. 8. Покровский А. А. Химический состав пищевых продуктов / А. А Покровский. М.: Пищевая промышленность, 1976. – 228 с. 9. Визначення хімічного складу та якісних характеристик зернової квасолі білої / Л.В. Баля // Зернові продукти і комбікорми – Вип. 61. – № 1. – 2016. – С. 17–20 10. Гігієна харчування з основами нутріціології: підручник / Т.І. Аністратенко, Т.М. Білко, О.В. Благодарові та ін. – К.: Медицина, 2007. – 528 с. 11. Heyman M.B. Фруктові соки для немовлят, дітей та підлітків: Сучасні рекомендації / M.B. Heyman, A. Steven, S.A.Abrams // Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології. - №2 - Том 11. – 2017. – С. 87-81. 12. Сірохман І.В. Товарознавство харчових продуктів функціонального призначення / І.В. Сірохман, В. М. Завгородня. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 544 с. 13. Банковська Н.В. Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації: автореферат дис.- канд. мед. Наук: 14.02.01 / Н.В. Банковська. – К.: Нац. мед. ун-т ім. О.О. Богомольця, 2008. – 24 с. 14. Карпик, Г.В. Изменение качества макаронных изделий, обогащенных пищевыми волокнами, при хранении / Г.В Карпик, В.Г. Юрчак // Хранителна наука, техника и технологии: Сборник научни трудове 18-19 октом. 2013 – Пловдив: УХТП, 2013. Том LХ – С. 136-140. 15. Капрельянц Л.В. Функціональні продукти / Л.В. Капрельянц, К.Г. Іоргачова. – Одеса: Друк, 2003. – 312 с. 16. Возіанов О. Ф. Харчування та здоров’я населення України / О. Ф. Возіанов // Журнал Академії медичних наук України. – 2002. – Т. 8, № 4. – С.645–657. 17. Ильина О.В. Пищевые волокна – важнейший компонент хлебобулочных и кондитерских изделий / О.В. Ильина // Хлебопродукты. – 2002. – № 9. – С. 34–36. 18. Конспект лекцій з дисципліни «Інноваційні інгредієнти в технології консервованих продуктів» для студентів всіх форм навчання напряму підготовки 8.05170107 «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» / укладач Назарко І.С. / Тернопіль: ТНТУ ім. І.Пулюя, 2016. – 100 с. 19. Мамчур Ф. Довідник з фітотерапії / Ф. Мамчур. – Київ: Здоров’я, 1986.– 280 с. 20. Мартинчик А.Н. Физиология питания, санитария и гигиена / А.Н. Мартинчик и др. – М.: Мастерство; Высш. шк., 2000. – 192 с. 21. Смоляр В.И. Рациональное питание / В.И. Смоляр. – Киев: Наук. думка, 1991. – 355с. 22. Донченко Л.В. Безопасность пищевого сырья и продуктов питания / Л.В. Донченко, В.Д. Надтыка. – М.: Пищевая пром-сть, 1999. – 352 с. 23. Федоров М.А. Промышленное хранение плодов / М.А. Федоров. – М.: Колос, 1981. – 183 с. 24. Оводов С.Ю. Современные представления о пектинових веществах / С.Ю.Оводов // Биоорганическая химия. – 2009. – том 35. – №3. – С. 293–310. 25. Сарафанова Л.А. Современные пищевие ингредиенты. Особенности приминения / Л.А. Сарафанова. – C. Пб.: Профессия, 2009. – 208 с. 26. Афанасьева О.В. Микробиология хлебопекарного производства / О.В. Афанасьева; С.–Петерб. фил. Гос. науч.-исслед. ин-та хлебопекар. пром.-сти (СПб Ф ГосНИИХП). – СПб.: Береста, 2003. – 220 с. 27. Бондар І.В. Промислова мікробіологія. Харчова і агробіотехнологія: Навчальний посібник для студентів спеціальності 7.092901 – ―Промислова біотехнологія‖ / І.В. Бондар, В.М. Гуляєв. Дніпродзержинськ: Видавництво ДДТУ, 2004. − 280 стор. 28. Пількевич Н.Б. Мікробіологія харчових продуктів: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Н.Б. Пількевич, О.Д. Боярчук. – Луганськ: Альма–матер, 2008. – 152 с. 29. Донченко Л.В. Безопасность пищевого сырья и продуктов питания / Л.В.Донченко, В.Д. Надтыка. – М.: Пищевая пром-сть, 1999. – 352 с. 30. Фізико–хімічні і біологічні основи консервного виробництва / Б.Л. Флауменбаум, А.Т. Безусов, В.М. Сторожук, Г.П. Хомич. – Одеса: Друк, 2006 – 400 c. 31. Федоров М.А. Промышленное хранение плодов / М.А. Федоров. – М.: Колос, 1981. – 183 с. 32. Ширков Е.П. Технология хранения и переработки плодов и овощей / Е.П. Ширков. – М.: «Колос». – 1978. 33. Ames BN. Micronutrients prevent cancer and delay aging. Toxicol Lett. 1998;102–103:5–18. 34. Гореньков Э. С. Технология консервирования / Э. С. Гореньков, А.Н.Горенькова, Г. Г. Усачева. – М.: Агропромиздат, 1987. – 351 с. 35. https://www.systopt.com.ua/konservuvannya–harchovyh–produktiv/ 36. Нечаев А.П. Пищевая химия / А.П. Нечаев, С.Е. Траубенберг, А.А.Кочеткова и др./ Под ред. А.П. Нечаєва; издание 4–е, испр. и доп. – СПб.: ГИРД, 2007. – 640 с. 37. Наконечна Ю. Г. Удосконалення технології виробництва консервів із грибів шампіньйонів: Дис... канд. наук: 05.18.13 – 2007. 38. Основи біоорганічної хімії: навчальний посібник / Г. О. Сирова, В. М. Петюніна, В. О. Макаров, Л. В. Лук’янова. – Харків: ХНМУ. – 2018. – 238 с. 39. Харчова хімія: Тексти лекцій для студентів напряму підготовки 6.051701 "Харчові технології та інженерія" / Уклад.: Гуменюк О.Л. – Чернігів: ЧДТУ, 2013. – 244 с. 40. Чирва В. Я. Органічна хімія / В. Я Чирва, С. М. Ярмолюк, Н. В. Толкачова, О. Є. Земляков – Львів: БаК, 2009. – 996 с. 41. Пасальський Б.К. Хімія харчових продуктів: Навчальний посібник. – К.: Київ. Держ.торг.-екон.ун-т, 2000. – 196 с. 42. Charvalos E., Tzatzarakis M., Tsatsakis A. et al. Controlled release of water– soluble polymeric complexes of sorbic acid with antifungal activities // Appl. Microbiol. Biotechnol. — 2001. — № 57; Handbook of Pharmaceutical Excipiets / Edit by R.C. Rowe, P.J. Sheskey, S.C. Owen. — London — Chicago, 2006. 43. Органічна хімія: підручник для студ. фармац. вузів і ф–тів: У 3 кн. / В. П. Черних та ін. – Х.: Видавництво "Основа". – 1993. – 144 с. 44. Graham D. Lamb and D. George Stephenson. Point:Counterpoint: Lactic acid accumulation is an advantage/disadvantage during muscle activity // Journal of Applied Physiology. — 2006. — Вып. 100. — № 4. —С. 1410–1412. 45. Тринеева О.В. Определение органических кислот в листьях крапивы двудомной / О.В. Тринеева, А.И. Сливкин, С.С. Воропаева // Вестник Воронежского государственного университета. Серия: химия, биология, фармация. – 2013. – № 2. – С. 215–219. 46. Гамуля О.В. Дослідження органічних кислот у сировині огірка посівного / О.В. Гамуля, Ю.А. Федченкова, О.П. Хворост // Фармацевтичний часопис. – 2014. – №4. – С. 17–19. 47. Смойловська Г. П. Дослідження якісного складу та кількісного вмісту карбонових кислот у листі Urtica dioica L. / Г. П. Смойловська // Актуальные вопросы фармацевтической и медицинской науки и практики. – 2015. – № 3 (19). – С. 48–51. 48. Біологічно активні речовини лікарських рослин / Ю.О. Коновалова, Ф.А. Мітченко, Т.К. Шураєва. – К.: поліграфцентр «Київський університет», 2008. – 352 с. 49. Смірнова О.В. Поліфункціональні, гетерофункціональні та гетероциклічні біологічно-активні сполуки: Навчальний посібник по біоорганічній та біологічній хімії для студентів медичних, стоматологічних та медико-психологічних факультетів вищих медичних навчальних закладів / О.В. Смірнова, Н.В. Заічко, А.В. Мельник – Вінниця: ВНМУ ім. М.І. Пирогова, 2016. – 100 с. 50. Wasserstein A. G. Nephrolithiasis / A. G. Wasserstein // American J. I of Kindey Dis. – 2012.– Vol. 45 (2). – P. 22–428. 51. Оцтова кислота. Властивості, використання, виробництво : Моногр. / Я. В. Ластов'як, Н. С. Караман, М. С. Полутаренко, Ю. А. Паздерський; Нац. ун–т "Львів. політехніка". – Л.: Вид-во Нац. ун-ту "Львів. політехніка", 2004. – 166 c. 52. Андріанова К.В. Дослідження органічних кислот поширених сортів листя м’яти перцевої Mentha pipertia L / К. В. Андріанова, Ю.А. Федченкова, О.П. Хворост // Фармацевтичний часопис, 2014. – № 3. – С. 24–26. 53. Семенченко О.М. Дослідження вмісту органічних кислот у траві деяких видів шавлії за допомогою високоефективних інструментальних методів аналізу / О.М. Семенченко, О.О. Цуркан, О.А. Корабльова // Фармакологія та лікарська токсикологія. – № 2 (33). – 2013. – С. 61–64. 54. https://newchemistry.ru/letter.php?n_id=6235 55. Пономарев П.Х., Сирохман И.В. Безопасность пищевых продуктов и продовольственного сырья. Учебное пособие. – К.: Лібра. – 1999. – 272 с. 56. Graham D. Lamb and D. George Stephenson. Point:Counterpoint: Lactic acid accumulation is an advantage/disadvantage during muscle activity // Journal of Applied Physiology. – 2006. – Вып. 100. – № 4. – С. 1410–1412. 57. Ластухін Ю.О. Хімія природних органічних сполук: навч. посіб. / Ю.О. Ластухін. – Л. : Нац. ун-т «Львів, політехніка»; Інтелект-Захід, 2005. – 560 с. 58. Дослідження якості та безпечності яблучного оцту / К. А. Гаврюшенко, А. І. Чорна, О. С. Шульга: тези доп. ІIІ Міжнар. наук.–практ. конф. Якість і безпека харчових продуктів, 16–17 листопада 2017 р. / Національний університет харчових технологій. – К. : НУХТ, 2017. – С. 199–201. 59. US Department of Health and Human Services; US Department of Agriculture. 2015–2020 Dietary guidelines for Americans. 8th ed.Available at: http:// health. gov/ dietaryguidelines / 2015/ guidelines/. Accessed March 3, 2016. 60. О. Т. Лагутенко Формування продуктивності аґрусу в умовах Північного Лісостепу України / О. Т. Лагутенко: Дис... канд. наук: 06.01.07 – 2008. 61. Осокіна Н. М. Формування якості плодів чорної смородини та її збереження в продуктах консервування: Дис... д-ра наук: 06.01.15 – 2008. 62. Товарознавство продуктів функціонального призначення: Навчальний посібник / А.А. Дубініна, Т.М. Летута, М.О. Янчева та ін. – Харків: ХДУХТ, 2015 – 189 с. 63. Шестопал Г. С. Господарсько-біологічні особливості і селекційна цінність сортів чорної смородини і порічки в умовах західного лісостепу України: автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук. – Львівський філіал Інституту садівництва УААН, 1998. – 230 с. 64. . Поздняков А.Д. Смородина и крыжовник / А.Д. Поздняков, А.Г. Вазюля. – М.: Росагропромиздат, 1990. – 80 с. 65. Мельнічук О.Є. Використання прийомів біотехнології для підвищення виходу соку з йошти / О.Є. Мельнічук, В.М. Сторожук, А.Т. Безусов // Харчова наука і технологія, № 4(17) – 2011. – С.19–22. 66. Інноваційні технології та продукти. Оздоровче харчування: Навчальний посібник для студентів за напрямом 7.051701 «Харчові технології та інженерія». – К.: НУХТ, 2010. – 294 с. 67. Самсонов А. М. Фруктовые и овощные соки / А. М. Самсонов, В. Б. Ушев – М.: ВО «Агропромиздат», 1990. – 286 с. 68. Комбінування овочево-фруктової рецептурної композиції для отримання високоякісної продукції / А. Ю. Токар, Л. Ю. Матенчук, З. М. Харченко та ін. http://journals.uran.ua/eejet/article/viewFile/140078/143704 69. Кузьменко І. Харчова та біологічна цінність овочево-фруктових консервів / І. Кузьменко, І. Гончарова // Товари і ринки. 2012. № 2. – С.139–147. 70. Патент 61038 UA, МПК А23L 1/212. Спосіб виробництва натуральних овочевих маринадів / Холодний Л.П., Безусов А.Т.; заявл. 19.12.2002; опубл. 15.10.2003. 71. Патент 92031 UA, МПК (2009) A23B 7/005 A23L 1/212 Спосіб консервування плодово–овочевої сировини / Т.І. Романовська, І.Я Романовський, Побережець І.І., Левчук Н. І.; заявл. 27.03.2008; опубл. 27.09.2010. 72. Патент 98195 UA, МПК: A23B 7/005 / И. П. Рыхливский заявл. 16.09.2014; опубл. 27.04.2015 73. Патент 85842 U (12) UA МПК: 41651 A23L 1/218 Спосіб виробництва перцю солодкого маринованого пряного з соком яблучним / Н. М. Осокіна, К. В. Костецька опубл. 10.12.2013. 74. Патент 79710 UA (54) МПК: A23B 7/00 Консерви "Буряк з медом та чорносливом" / В. А.Короленко, О. В. Стоянова, Широкий, Е. И.Иванова, И.И. заявл. 26.11.2012; опубл. 25.04.2013. Бюл. № 8. 75. Удосконалення технології овочевих маринадів / М. І. Валько, Г. А. Тіхосова, О. В. Стоянова, К. В. Зубкова // Вісник Херсонського національного технічного університету . – 2016. – № 2. – С. 113–117. 76. Всеволодова О.И. Разработка технологии сброженных овощных соков / О.И. Всеволодова: Дисертация канд. техн. наук. – Одесса, 1990. – 133 с. 77. Ирха Л.А. Разработка технологии сброженных овощных соков: Дисертация канд. техн. Наук. – Одесса, 1994. – 286 с. 78. Афанасьева В.С. Сброженные овощные соки / В.С. Афанасьева, Е.Н. Кузнецова, А.М. Спиренкова // Пищевая промышленность. – 1992. – № 1. – С. 22– 23. 79. Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним методом: ДСТУ ISO 2173:2007. – [Чинний від 2008–04–01]. – К. : Держспоживстандарт України, 2008. – IV, 24 с. – (Національний стандарт України). 80. Продукти перероблення фруктів і овочів. Методи визначення титрованої кислотності: ДСТУ 4957:2008– [Чинний від 2008–04–01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2008. – IV, 24 с. – (Національний стандарт України). 81. ГОСТ 8756.8–85. Продукти харчові консервовані. Методи визначення органолептичних показників, співвідношення складових частин і маси нетто. 82. ДСТУ 4954:2008. Методи визначення цукрів. К.: Держспоживстандарт України, 2008. – 14 с. 83. ДСТУ ISO 6557–1:2015. Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Визначення вмісту аскорбінової кислоти. 84. Слюсаренко, Т. П. Лабораторный практикум по микробиологии пищевых продуктов / Т. П. Слюсаренко – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1984 – 208 с. 85. Гойсюк Л. Кабачок як цінна овочева гарбузова культура / Л. Гойсюк // Вісн. львів. нац. аграр. ун-ту. - 2009. - № 1. - С. 12-18. 86. ДСТУ 318 – 91 ―Кабачки свіжі. Технічні умови.‖ 87. ДСТУ 7159:2010 Консерви. Соки відновлені. Загальні технічні умови - 22 с.. 88. Persianova I. P. Mikrobiologija konservirovanija pishhevyh produktov / Persianova I. P., Gerasimenko L. N., Stojanova L. A. - O. : Odesskij IPDO NUPT, 2010. — 307 s. 89. Гавриленков А.М. Производственная безопасность пищевых предприятий / А.М. Гавриленков, С.С. Зарцына, С.Б. Зуева. – М.: ДеЛи принт, 2007. – 175 с. 90. Шевченко Р.І. Екологічна безпека харчових продуктів: визначення поняття / Р.І. Шевченко, І.С. Крестінков // Харчова наука і технологія. - № 1. – 2015. – С. 65-70. 91. Єрмолаєва Т.В. До питання про екологічну безпеку харчових продуктів: небезпеки сучасності / Т.В. Єрмолаєва // Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. – Випуск 22. – 2016. – С. 141-144.
Тип вмісту: Master Thesis
Розташовується у зібраннях:181 — харчові технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
AREF Budzinskyi А.pdfАвтореферат164,57 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити
Dyplomna Budzinskyi А.pdfДипломна робота2,25 MBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора