Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/21126
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorОрлюк, Юрій Тимовійович-
dc.contributor.authorШинкарик, Марія Миколаївна-
dc.contributor.authorКравець, Олег Ігорович-
dc.date.accessioned2017-06-15T11:18:46Z-
dc.date.available2017-06-15T11:18:46Z-
dc.date.issued2017-06-
dc.date.submitted2017-04-
dc.identifier.citationОрлюк Ю.Т. Математична модель фільтрування малоконцентрованих суспензій/ Ю.Т. Орлюк, М.М. Шинкарик, О.І.Кравець / Збірник наукових праць «Продовольчі ресурси» – 2017р. – № 8. – С. 29-36en_US
dc.identifier.urihttp://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/21126-
dc.descriptionЗапропонована модель процесу фільтрування молочної сироватки на основі рівняння Гегена-Пуазейля із закупорюванням пор фільтрувальної перегородки багатьма частинками може бити використана в технологічних розрахунках процесу фільтрування молочної сироватки та інших малоконцентровані суспензій. Дозволяє прогнозувати тривалість фільтрування в залежності від об’єму отримуваного фільтрату та встановлювати раціональне значення періоду регенерації фільтрувального елемента. Математична модель адекватно відображає процес розділення суспензії на фільтрі із самоочисним фільтрувальним елементом при об’ємі фільтрату від 0 до 10 м3 на 1 м2 фільтрувальної поверхні – середнє відносне відхилення результатів отриманих з допомогою математичної моделі від експерименту становить 19 %. Математична модель може бути використана при розрахунку процесу регенерації самоочисного фільтрувального елемента та при проектуванні нових фільтрувальних установок.en_US
dc.description.abstractМетою роботи була побудова математичної моделі процесу фільтрування малоконцентрованої суспензії при закупорювання пор багатьма частинками і постійній висоті шару осаду. Запропоновано коефіцієнти, які дозволяють враховувати відхилення форми капілярів від циліндричної та кількість частинок, що закупорюють дані капіляри. Математична модель дозволяє визначати тривалість процесу фільтрування виходячи із об’єму суспензії та встановлювати раціональний період між регенераціями самоочисного фільтрувального елемента. Порівняння параметрів отриманих шляхом математичного моделювання із реальним процесом фільтрування молочної сироватки свідчить, що математична модель адекватно відображає процес розділення суспензії на фільтрі із самоочисним фільтрувальним елементом при об’ємі фільтрату до 10 м3 на 1 м2 фільтрувальної поверхні. Середнє відносне відхилення результатів отриманих з допомогою математичної моделі від експерименту становить 19 %. Математична модель може бути застосована при розрахунку параметрів процесу фільтрування суспензій.en_US
dc.description.tableofcontentsАнотація, ключові слова, вступ, огляд, аналіз, побудова моделі, перевірка математичної моделі на адекватність, висновки, перелік посилань.en_US
dc.language.isouken_US
dc.publisherІнститут продовольчих ресурсів НАН Україниen_US
dc.relation.urihttp://iprkyiv.com/index.php/vydannia/zbirnyk-naukovykh-prats-prodovolchykh-resursiven_US
dc.subjectМатематичне моделювання процесу фільтруванняen_US
dc.subjectфільтрування, сироватка, моделювання, суспензіяen_US
dc.titleМатематична модель фільтрування малоконцентрованих суспензійen_US
dc.title.alternativeTHE MATHEMATICAL MODEL OF FILTERING PROCESS AT LOW CONCENTRATION SUSPENSIONen_US
dc.typeArticleen_US
dc.rights.holderОрлюк Ю.Т., Шинкарик М.М., Кравець О.І.en_US
dc.coverage.placenameІнститут продовольчих ресурсів НАНУ, Київen_US
dc.subject.udc637.344en_US
dc.relation.references1. Шинкарик, М.М. Аналіз гранулометричного складу білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – 2011. – Т. 2, № 40. – С. 266-269.en_US
dc.relation.references2. Кравец, О.И. Влияние реологических характеристик сырной пыли на процесс фильтрования молочной сыворотки / О.И. Кравец, М.Н. Шинкарик. // Известия вузов. Пищевая технология. – 2013. – № 5-6. – С. 71-74.en_US
dc.relation.references3. Шинкарик М.М. Дослідження компресійно-фільтраційних характеристик білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2012. – №1(15). – С. 476-484.en_US
dc.relation.references4. Numerical and analytical modeling of solid–liquid expression from soft plant materials / M. Petryk E. Vorobiev // AIChE Journal. – 2013. – V. 59, № 12. – P. 4762.en_US
dc.relation.references5. Воробьев Е.И. О фильтровании пищевых суспензий со сжимаемыми осадками / Е.И. Воробьев, И.М. Федоткин // Изв. вузов СССР. Пищевая технология, – 1982. – С. 12.en_US
dc.relation.references6. Малиновская Т.А. Разделение суспензий в химической промышленности / Т.А. Малиновская, И.А. Кобринский, О.С. Кирсанов, В.В. Рейнфарт. – М.: Химия, 1983. – 264 с.en_US
dc.contributor.affiliationІнститут продовольчих ресурсів НАНУen_US
dc.contributor.affiliationТернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюяen_US
dc.coverage.countryUAen_US
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації працівників кафедри обладнання харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шинкарик.pdf539,21 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора