Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/21126
Назва: Математична модель фільтрування малоконцентрованих суспензій
Інші назви: THE MATHEMATICAL MODEL OF FILTERING PROCESS AT LOW CONCENTRATION SUSPENSION
Автори: Орлюк, Юрій Тимовійович
Шинкарик, Марія Миколаївна
Кравець, Олег Ігорович
Приналежність: Інститут продовольчих ресурсів НАНУ
Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя
Бібліографічний опис: Орлюк Ю.Т. Математична модель фільтрування малоконцентрованих суспензій/ Ю.Т. Орлюк, М.М. Шинкарик, О.І.Кравець / Збірник наукових праць «Продовольчі ресурси» – 2017р. – № 8. – С. 29-36
Дата публікації: чер-2017
Дата подання: кві-2017
Дата внесення: 15-чер-2017
Видавництво: Інститут продовольчих ресурсів НАН України
Країна (код): UA
Місце видання, проведення: Інститут продовольчих ресурсів НАНУ, Київ
УДК: 637.344
Теми: Математичне моделювання процесу фільтрування
фільтрування, сироватка, моделювання, суспензія
Короткий огляд (реферат): Метою роботи була побудова математичної моделі процесу фільтрування малоконцентрованої суспензії при закупорювання пор багатьма частинками і постійній висоті шару осаду. Запропоновано коефіцієнти, які дозволяють враховувати відхилення форми капілярів від циліндричної та кількість частинок, що закупорюють дані капіляри. Математична модель дозволяє визначати тривалість процесу фільтрування виходячи із об’єму суспензії та встановлювати раціональний період між регенераціями самоочисного фільтрувального елемента. Порівняння параметрів отриманих шляхом математичного моделювання із реальним процесом фільтрування молочної сироватки свідчить, що математична модель адекватно відображає процес розділення суспензії на фільтрі із самоочисним фільтрувальним елементом при об’ємі фільтрату до 10 м3 на 1 м2 фільтрувальної поверхні. Середнє відносне відхилення результатів отриманих з допомогою математичної моделі від експерименту становить 19 %. Математична модель може бути застосована при розрахунку параметрів процесу фільтрування суспензій.
Опис: Запропонована модель процесу фільтрування молочної сироватки на основі рівняння Гегена-Пуазейля із закупорюванням пор фільтрувальної перегородки багатьма частинками може бити використана в технологічних розрахунках процесу фільтрування молочної сироватки та інших малоконцентровані суспензій. Дозволяє прогнозувати тривалість фільтрування в залежності від об’єму отримуваного фільтрату та встановлювати раціональне значення періоду регенерації фільтрувального елемента. Математична модель адекватно відображає процес розділення суспензії на фільтрі із самоочисним фільтрувальним елементом при об’ємі фільтрату від 0 до 10 м3 на 1 м2 фільтрувальної поверхні – середнє відносне відхилення результатів отриманих з допомогою математичної моделі від експерименту становить 19 %. Математична модель може бути використана при розрахунку процесу регенерації самоочисного фільтрувального елемента та при проектуванні нових фільтрувальних установок.
Зміст: Анотація, ключові слова, вступ, огляд, аналіз, побудова моделі, перевірка математичної моделі на адекватність, висновки, перелік посилань.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/21126
Власник авторського права: Орлюк Ю.Т., Шинкарик М.М., Кравець О.І.
URL-посилання пов’язаного матеріалу: http://iprkyiv.com/index.php/vydannia/zbirnyk-naukovykh-prats-prodovolchykh-resursiv
Перелік літератури: 1. Шинкарик, М.М. Аналіз гранулометричного складу білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій. – 2011. – Т. 2, № 40. – С. 266-269.
2. Кравец, О.И. Влияние реологических характеристик сырной пыли на процесс фильтрования молочной сыворотки / О.И. Кравец, М.Н. Шинкарик. // Известия вузов. Пищевая технология. – 2013. – № 5-6. – С. 71-74.
3. Шинкарик М.М. Дослідження компресійно-фільтраційних характеристик білкової дисперсної фази / М.М. Шинкарик, О.І. Кравець // Прогресивна техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2012. – №1(15). – С. 476-484.
4. Numerical and analytical modeling of solid–liquid expression from soft plant materials / M. Petryk E. Vorobiev // AIChE Journal. – 2013. – V. 59, № 12. – P. 4762.
5. Воробьев Е.И. О фильтровании пищевых суспензий со сжимаемыми осадками / Е.И. Воробьев, И.М. Федоткин // Изв. вузов СССР. Пищевая технология, – 1982. – С. 12.
6. Малиновская Т.А. Разделение суспензий в химической промышленности / Т.А. Малиновская, И.А. Кобринский, О.С. Кирсанов, В.В. Рейнфарт. – М.: Химия, 1983. – 264 с.
Тип вмісту: Article
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації працівників кафедри обладнання харчових технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шинкарик.pdf539,21 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

Інструменти адміністратора