Veuillez utiliser cette adresse pour citer ce document : http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/20722

Titre: Studies of the effect of quenching oil on microstructure and mechanical properties of heat treated 34CrMo4 steel
Autre(s) titre(s): Дослідження впливу гартувального масла на мікроструктуру і механічні властивості термооброблювальної сталі 34 CrMo 4
Auteur(s): Собчак, Уршула
Адріан, Генрик
Sobczak, Urszula
Adrian, Henryk
Affiliation: Військово-технічна академія ім. Я. Домбровського, механічний факультет, Варшава, Польща;
Гірничо-металургійна академія ім. С. Сташіца, факультет інженерії металу та промислової інформатики, Краків, Польща
Military University of Technology, Faculty of Mechanical Engineering, Warsaw, Poland;
University of Science and Technology, Faculty of Metals Engineering and Industrial Computer Science, Cracow, Poland
Bibliographic description (Ukraine): Sobczak U. Studies of the effect of quenching oil on microstructure and mechanical properties of heat treated 34CrMo4 steel / Urszula Sobczak, Henryk Adrian // Вісник ТНТУ. — Т. : ТНТУ, 2016. — № 4 (84). — С. 69–77. — (Механіка та матеріалознавство).
Bibliographic description (International): Sobczak U., Adrian H. (2016) Studies of the effect of quenching oil on microstructure and mechanical properties of heat treated 34CrMo4 steel. Scientific Journal of TNTU (Tern.), no 4 (84), pp. 69-77 [in English].
Is part of: Вісник Тернопільського національного технічного університету
Scientific Journal of the Ternopil National Technical University
Journal/Collection: Вісник Тернопільського національного технічного університету
Issue: 4 (84)
Date de publication: 27-oct-2016
Submitted date: 15-déc-2016
Date of entry: 17-mai-2017
Editeur: ТНТУ
TNTU
Place of the edition/event: Україна, Тернопіль
Ukraine, Ternopil
Mots-clés: гартувальне масло
термообробка
механічні властивості
сталь 34 CrMo 4
quenching oil
heat treatment
mechanical properties
34CrMo4 steel
Number of pages: 9
Page range: 69-77
Start page: 69
End page: 77
Résumé: Мета даного дослідження – оцінювання впливу гартувального масла на мікроструктуру і механічні властивості загартованої і відпущеної сталі 34CrMo4. Представлена робота містить аналіз мікроструктури і дослідження механічних властивостей термічно оброблювальної сталі загартованої в гартувальних маслах Hartex70S і OH120M. Представлено результати мікрофрактографічних досліджень поверхні зламу зразків, випробуваних на ударну міцність. Порівняно результати комп’ютерного моделювання процесів гартувального зміцнення в середовищі двох гартувальних масел.
Aim of this research was assessment of quenching oil influence on microstructure and mechanical properties of 34CrMo4 quenched and tempered steel. Conducted work includes analysis of microstructure and examining mechanical properties of heat treated steel quenched in Hartex70S and OH120M oils with following tempering. Fracture surfaces of specimens used in impact test were subject to microfractographic research. Comparative simulation for quench hardening processes in two quenching oils was carried out using computer program
URI/URL: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/20722
ISSN: 1727-7108
Copyright owner: © Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, 2016
References (International): 1. Luty W., Chlodziwa hartownicze, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1986, pp. 11 – 41. [in Polish].
2. Luty W., Poradnik Inzyniera – obrobka cieplna stopow zelaza, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1977, 971 p. [in Polish].
3. Pelczar M., Wplyw mikrododatkow na hartowność stali z borem, Praca doktorska, AGH, Krakow, 2010. [in Polish].
4. Adrian H., Augustyn–Pieniazek J., Franek J., Analiza wspołczynnika przejmowania ciepla wybranych olejow hartowniczych, Hutnik – Wiadomosci Hutnicze, 2013, no. 4, pp. 267 – 273. [in Polish].
5. Adrian H., Numeryczne modelowanie procesow obrobki cieplnej, Wydawnictwa AGH, Kraków 2011, 206 p. [in Polish].
Content type: Article
Collection(s) :Вісник ТНТУ, 2016, № 4 (84)



Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.