Använd denna länk för att citera eller länka till detta dokument: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/5170

Titel: Застосування аналітичних процедур в аудиті фінансового стану підприємств ресторанного господарства
Övriga titlar: The use of analytical procedures in auditing the financial condition of the restaurant business
Författare: Omelianchuk, Tetiana
Bibliographic description (Ukraine): Омелянчук Т. М. Застосування аналітичних процедур в аудиті фінансового стану підприємств ресторанного господарства / Тетяна Омелянчук // Галицький економічний вісник — Тернопіль : ТНТУ, 2014. — Том 44. — № 1. — С. 146-153. — (Фінансово-обліково-аналітичні аспекти).
Omelianchuk T. The use of analytical procedures in auditing the financial condition of the restaurant business / Tetiana Omelianchuk // Galician economic bulletin — Ternopil : TNTU, 2014. — Volume 44. — No 1. — P. 146-153.
Utgivningsdatum: 20-mar-2014
Date of entry: 5-dec-2014
Utgivare: Тернопiльський національний технiчний унiверситет iменi Iвана Пулюя
Place of the edition/event: Тернопіль
UDC: 657.631.6
Nyckelord: фінансовий стан
аудит
аналітичні процедури
робочі документи аудитора
аналітична записка
підприємства ресторанного господарства
financial condition
audit
analytical procedures
auditor’s working papers
analytical report
restaurant
Sammanfattning: Висвітлено проблемні питання, пов’язані з особливістю наукового пізнання аналітичних процедур та їх використання в аудиторській діяльності. Розглянуто найскладніші та найактуальніші питання вибору аналітичних процедур в аудиті, висвітлено переваги та недоліки горизонтального, вертикального та коефіцієнтного аналізу. Наведено пріоритетні аналітичні процедури, які доцільно застосовувати при аудиті фінансового стану підприємств ресторанного господарства. Рекомендовано етапи застосування аналітичних процедур як у випадку комплексного оцінювання фінансового стану, так і окремих індивідуальних груп показників відповідно галузі діяльності підприємства, аналізу факторів для визначення стану їх впливу (позитивний чи негативний вплив), а також для пошуку невикористаних резервів. Запропоновано структуру аналітичної записки, яка є додатком до аудиторського звіту.
The article deals with issues related to the feature of scientific knowledge of analytical procedures and their use in auditing. The most complex and urgent issues of choice of analytical procedures in auditing are considered. Types and components of analytical procedures methods are given. The advantages and disadvantages of horizontal, vertical and ratio analysis are highlighted. The priority analytical procedures, which should be applied in the audit of the financial situation of enterprises of the restaurant business are shown. The complex of the company activities indicators is taken into account in order to determine the overall assessment of its financial situation. In case of the analysis of a particular segment of the company it is reasonable to take into account a certain group of indicators expanding therefore the composition ratios. This increases the complexity of this method, and the process of forming opinions on the financial status of the company becomes complicated. The above necessitates the use of audit and development of organizational and methodological tools towards interaction with the methods of economic analysis, since this interaction causes widespread use in audit analitical procedures. We recommend the stages of applying analytical procedures in case of complex evaluation of the financial condition as well as in separate individual groups of indicators in accordance with the fields of business, analysis of the factors for determininng the state of their influence (positive or negative), and to search for untapped reserves. In order to finalize every analytical procedure application in restaurant enterprises it is reasonable to use the approved audit working papers. So, the article proposes a draft analytical note which is an annex to the audit report.
URI: http://elartu.tntu.edu.ua/handle/123456789/5170
Copyright owner: © „Галицький економічний вісник Тернопільського національного технічного університету“
Content type: Article
Samling:Галицький економічний вісник, 2014, № 1 (44)



Materialet i DSpace är upphovsrättsligt skyddat och får ej användas i kommersiellt syfte!